Liefste lezeressen,

Dit forum wordt op non-actief gezet. Je kan het nog steeds raadplegen, maar je kan geen nieuwe vragen stellen of reacties achterlaten. Er werd te veel misbruik gemaakt van het forum onder andere door spam. Wij willen nog steeds jullie meningen en vragen horen! Daarvoor kan je nu terecht op onze Facebook.

Groetjes,
Het hele Libelleteam.

De gezondheidsmiddelen uit grootmoeders tijd

Voel je je niet lekker en zoek je lotgenoten om mee te praten? Heb je graag advies over een behandeling voor je eraan begint? Heb jij nuttige gezondheidstips? Gezondheidstopics vind je hier.

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 02 feb 2009 08:55

Schimmelinfecties

Komen vooral voor op plaatsen waar de huid vochtig en week is, ttz. op voeten, in de liesplooien of in de oksels.
Een belangrijke risicogroep vormen sporters, omdat ze veel transpireren en veel douchen, waardoor de huid extra kwetsbaar wordt. Schimmels vertroven bij voorkeur op warm, vochtig plaatsen: in zwembaden, tropische zwemparadijzen, in sporthallen en in gemeenschappelijke douche- en kleedkamers. Een schimmelinfectie herken je aan paarsrode vlekken op de huid die aan de rand lichtjes schilferen. Wanneer de infectie uitbreidt, onstaan ringvormige structuren, ook wel 'katrienewielen' genoemd. Een voetschimmel zit bij voorkeur tussen de tenen, waar je dan een grijswit beslag vindt. Voetschimmels worden ook 'atleetsvoet' of'zwemmersseczeem' genoemd, omdat ze zo vaak voorkomen bij sporters. De enige klacht van een schimmelinfectie is hevige jeuk.

Wat helpt?

Schimmelinfecties klaren zelden spontaan op. Je moet ze dus laten behandelen. Dat kan best met een lokaal anti-schimmelmiddel dat je 1 of 2 maal per dag aanbrengt gedurende 2 tot 5 weken. Was je voeten dagelijks met een ontsmettende vloeistof, ververs dagelijks je kousen en desinfecteer dagelijks je schoenen met speciaal antischimmelpoeder.

Natuurmiddel
Goudsbloemzalf voor voetschimmel.
Een voetbad met goudsbloem 50gr. gedroogde (of twee handen vol vers goudsbloem per zitbad.
Met kan er ook thee van drinken voor besettelijke ziektes (virusziektes).
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 03 feb 2009 11:13

Tenniselleboog

Je hoeft echte niet te kunnen tenissen om een tenniselleboog op te lopen.
Een tenniselleboog ontstaat bij overbelasting van de onderarm door bepaalde bewegingen die typisch ook bij tenissen voorkomen. Wanneer de onderarm herhaaldelijk draaide bewegingen maakt ten opzichte van de bovenarm, kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de pezen van de onderarmspieren bij de aanhechtingsplaats op de elleboog. Zo'n draaiende bewegingen gebruik je niet alleen bij tennissen, maar bijvoorbeeld ook bij schilderen in huis en bij het draaien met een schroevendraaier. Een tenniselleboog gaat gepaard met pijn aan de buitenzijde van de arm, vlak bij de elleboogplooi.

Wat helpt?

Rusten met arm, ijsapplicatie op de elleboog en eventueel een lichte pijnstiller. In veel gevallen gaat het zelf over, maar je moet wel enkele maanden geduld hebben. Om een tenniselleboog te voorkomen, draag je best een speciale steunband rond je elleboog wanneer je tennist of andere bezigheden uitoefent waarbij je frequent draaiende bewegingen moet uitvoeren met je onderarm.

Natuurmiddel
Agrimonie of Leverkruid, Duizenblad, Goudsbloem, Herderstasje, Paardstaart of Heermoes.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 04 feb 2009 08:50

Tics

10 tot 20 procent van de schoolgaande kinderen hebben wel eens een periode lang een bepaalde tic: zeknipperen voortduren met de ogen, schrapen om op haveklap de keel, kuchen steeds of houden er een andere ergelijke tic op na.

Wat helpt,

Zijn er geen andere moeilijkheden (leerstoornissen, hyperactivititeit...) en gaat het om één enkelvoudige tic, dan volstaat het af te wachten. De tic zal doorgaans weer vanzelf verdwijnen, maar je moet het wel in de gaten houden. Wordt de tic echt onhoudbaar voor het kind, omdat het bijvoorbeeld voortdurend wordt uitgelachen, dan is het raadzaam een trainingsprogramma te volgen voor het afleren van tics. Informeer hiervoor op een dienst kinderpsychiatrie. Komen er tics bij en krijgt het kind ook op andere vlakken problemen, leerachterstand bijvoorbeeld, dan is advies van een kinderpsychiater zeker wenselijk om het syndroom van Gilles de la Tourette uit te sluiten. Eén van de kenmerken van dit psychiatrisch syndroom zijn meervoudige tics.

Gilles de la Tourette 050.78.11.46

Natuurmiddel

Een middel om kalm te zijn is Kamille en zweedse bitter.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 05 feb 2009 08:46

Tandvleesontsteking

Bloedt je tandvlees makkelijk bij het tandenpoetsen?
Een tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ander ongemak en daarom wordt zo makkelijk genegeerd. Een tandvleesontsteking is op zich ook niet ernstig, maar kan leiden tot paradontitis waarbij ook het steunweefsel rond de tanden ontstoken raakt. De tand kont dan los te staan en val uit.

Wat helpt?

Een goede tandhygene! Wanneer je je tanden dagelijks grondig poetst, regelmatig flost en na de maaltijd tandenstokers gebruikt, dan maak je weinig kans op een tandvleesontsteking. Ga ook regelmatig naar de tantarts voor een preventief onderzoek.

Natuurmiddel

Los tandvlees en losse tanden
Hiertegen kunnen wij de volgende kruidenbehandeling aanbevelen; gelijke delen eikenschors, vrouwemandel, varkensgras en salie zet men in koud water op. Voor een halve liter water neemt men twee volle theelepels kruid. 's Morgens wordt de thee opgewarmd en in een met heet water uitgespoelde thermosfles gedaan. Overdag spoel men het tandvlees steeds met die lauwwarme thee. Met een zachte tandenborstel kan men de thee eventueel nog in het tandvlees masseren.

Thee van salie helpt ook bij bloedende en losse tanden, bij verweking of verzwering van het tandvlees. Men gorgelt met saliethee of legt er gedrenkt wattepropjes op.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 feb 2009 08:38

Urinaire infecties

Komen geregel voor bij vrouwen tussen 20 en 50 jaar.
Dat komt omdat de anus, een haard van bacterien, zo dicht bij hun urinewegen zit. 9 op 10 blaasinfecties worden namelijk veroorzaakt door darmbacterien. Deze darmbacterien hebben op één of andere manier hun weg gevonden van het anaal kanaal naar de vagina, waar de urinebuis uitmondt. Een blaasinfectie veroorzaakt een branderige pijn bij het plassen, een frequente en hevige aandrang tot plassen, een drukkend gevoel in de onderbuik en soms bloederige urine.

Wat helpt?

Een behandeling met antibiotica.
Het je regelmatig last van urinaire infecties, probeer dan te gaan plassen na het vrijen. Bacterien die in de blaas zouden geraakt zijn, spoel je er zo meteen weer uit.

Natuurmiddel
Thee van duizenblad zal hier mee helpen.
En ook heermoesthee of paardstaartthee.
Goudsbloemzalf voor de vagina.
Het uitwassen met goudsbloem badje,
Of Heermoes.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Aardappelen

Berichtdoor 144 » 06 feb 2009 22:13

Een geraspte aardappel is ook goed voor lasogen.Ik heb het mijn man meermaals zien doen.Geraspt en de puree in een zakdoek draaien aan de uiteindes een elastiekje en dit leg je zo op de ogen.Je zal nu slapen als een koning terwijl je anders zal wakker blijven van de pijn. :idea:
144
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 06 jan 2009 22:06
Woonplaats: limburg

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 09 feb 2009 09:14

Verkoudheid

Een verstopte neus, niezen, waterige ogen, een pijnlijke keel, hoesten, soms lichte koorts en hoofdpijn; iedereen herkent de symptomen van een verkoudheid wel. Een verkoudheid moet je uitzieken.
Omdat de oorzaak viraal is, zijn antibiotica nutteloos.

Wat helpt?

Rust zoveel mogelijk uit,zorg dat de lucht in je kamer niet te droog is en drink voldoende water. Heb je keelpijn, dan help regelmatig gorgelen met warm zout water. Je kan eventueel een pijn- en koortswerend middeletje nemen. Vraag geen antibiotica aan je huisarts. Ze helpen je niet sneller van de verkoudheid af en je ondermijnt op die manier je weerstand.

Natuurmiddel

Tijm is een antibiotica drink thee van Tijm.
Je kan voor je keelpijn salie gebruiken om je keel te gorgelen.
Je maak er een thee van salie.
Zweedse kruiden kan je gebruiken om je verstopte neus, je doe een beetje zweedse kruiden op een watje, en snuif er goed aan.

Om wat vitamine op te doen in je theekannetje doe je theelepeltjes Tijm, Salie, twee schilleltjes citroen en twee lepeltjes honing. Het is Voor twee tassen thee. Warm water op gieten en 10 minuten laten trekken en we drinken het in teugjes.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 10 feb 2009 09:09

Vals kroep

Een infectie van de stembanden, de luchtpijp en de grote luchtwegen die vooral voorkomt bij kinderen tussen 3 maanden en 5 jaar.
Vals kroep gaat gepaard met een beangstigende blafhoest die in aanvallen en meestal 's nachts optreedt. Ademhalen gaat moeilijk, omwille van het gezwollen slijmvlies in de luchtpijp. Het kind wordt daardoor zeer angstig.

Wat helpt?

Ga met je kind onmiddellijk in de badkamer zitten, zet de warmwaterkraan open en blijf met je kind in de stroom zitten. Hou de deur van de badkamer dicht. Van zodra de ruimte zich gaat vullen met stoom, gaat je kind zich stilaan beter voelen. De stoom ontzwelt de gezwollen slijmvliezen en vermindert de hoest. Beschik je over een luchtbevochter, plaats die dan in de slaapkamer van je kind. Zorg dat je zelf in de buurt blijf slapen, zodat je je kind hoort wanneer het terug gaat hoesten.

Natuurmiddel

Agrimonie of Leverkruid men maak er een thee van,
kan men gebruiken om te gorgelen.
Met kan ook thee maken van Salie om te gorgelen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 11 feb 2009 09:25

Vaginale infectie

Te herkennen aan een ongewone afscheiding uit de vagina, vaginale jeuk en irritatie. Vrijen wordt in deze omstandigheden heel pijnlijk.
Een vaginale infectie kan spontaan ontstaan, na gebruik van antibiotica of tijdens geslachtsgemeenschap. Gaat het om een schimmelinfectie - niet zelden na een antibioticakuur - dan is er een witte vaginale afscheiding die op kwark lijkt. Wordt de infectie daarentegen veroorzaakt door trichomoas, een parasiet die je oploopt via geslachtsgemeenschap met een besmette partner, dan is er een opvallend slechtruikende, groengele afscheiding.

Wat helpt?

Lokaal een zalf, een crème of vaginale tabletten. Echt ernstig is een vaginale infectie niet. Het is vooral een vervelend probleem, zeker als het vaak terugkomt. Sommige vrouwen - vaak pilgebruiksters - blijken extra gevoelig voor vaginale infecties. Zij zoeken soms hun heil in tampons gedrenkt in yorhurt, om de infectie te lijf te gaan. De yoghurt zou de zuurtegraad in de vagina beinvloeden wat de infectie moet onderdrukken. Helaas, niets is minder waar. Yoghurt heeft geen plaats in de behandeling van vaginale infecties.

Natuurmiddel

Bij schimmel in de buurt van de vagina, helpen wassingen en zitbaden met goudsbloemafkooksel. Daarvoor neemt men 50gr. gedroogde
(of twee handen vol) verse goudsbloem per zitbad.

Bij een infecties van de vagina neem goudsbloemzalf men kan die al verkrijgen in de natuurwinkels.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 12 feb 2009 09:45

Verstuiking

Een beschadiging van de gewrichten.
Het betrokken gewricht gaat zwellen en de huid kan blauwpaars verkleuren als gevolg van een onderhuidse bloeding. Het gewricht functioneert minder goed en gaat pijn doen. De meeste verstuikingen treffen de voeten, enkels en knieen.

Wat help?

Leg onmiddelijk na het ongeval het gewricht omhoog met ijs erop. Op die manier blijft de zwelling en ook de pijn beperkt. Raadpleeg dan je arts. Die kan een rontgenfoto laten nemen en een ontstekingswerend middel voorschrijven. Met een verstuiking dien je te rusten, zoveel mogelijk met het gekwetste gewricht in hoogstand. Hoe meer je je gewricht belast, hoe langer het zal duren eer de verstuiking geneest.

Natuurmiddel

Smeerwortelbladeren , in kokende water getrokken help, ontwrichting of verstuiking genezen.

Tijm oogst men in de bloeitijd, van juni tot augustus; het krachtigste werkt hij als hij tijdens de middagzon geplukt wordt. Men kan deze bloemen ook in een fles doen en deze daarmee tot aan de hals gevuld en met olie volgegoten, 10 dagen laten trekken of er stroop van maken. Deze tijmolie gebruikt men bij verslappende spieren, reuma en verstuikingen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 13 feb 2009 09:08

Watterpokken

Op de huid verschijnen met vocht gevulde blaasjes die openbarsten en korstjes vormen. De huid jeukt het kind heeft koorts en is hangerig.
Waterpokken is een milde ziekte, tenzij je ze op volwassen leeftijd krijgt.
In dat geval kunnen ze leiden tot een ernstige longontsteking. De meesten krijgen de waterpokken echter in de kinderjaren. Je kan deze infectie maar één keer in je leven doormaken. Komt een zwangere vrouw in contact met een kind dat waterpokken heeft, dan loopt haar foetus een heel klein risico op afwijkingen. Als je zwanger ben, blijf je daarom beter uit de buurt van kindjes met waterpokken.

Wat help?

Een kind met waterpokken kan andere kinderen besmetten totdat alle blaasjes opgedroogd zijn. Het moet dan ook thuisblijven van school of van het kinderdagverblijf. Omdat de huid jeukt en krabben tot littekentjes leidt, kan de jeuk best bestreden worden. Een lauw bad helpt en ook mentolpoeder bestrijdt de jeuk. Houd de huid schoon door een dagelijks badje.

Natuurmiddel

Mentolpoeder of dippen met zweedse kruiden om de waterpokken te laten uitdrogen en achteraf doe men goudsbloemzalf erop dat geneest de kleine wondjes.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 feb 2009 09:25

Wratten

Kleine, hard, vleeskleurige, witte of roze knobbeltjes op de huid.
Ze zijn volkomen goedaardig, worden veroorzaakt door een virus en zijn besmettelijk bij aanraking. Wratten doe normaal geen pijn, behave de exemplaren die op de voeten groeien. Die zijn vaak zeer pijnlijk door de druk bij lopen en staan. Wratten verdwijnen heel vaak vanzelf na één tot twee jaar.

Wat helpt?

Je kan ze laten wegvriezen (met vloeibaar stikstof) of wegsnijden.
Naast deze drastische middelen bestaan er tal van huis- tuin- en keukenmiddeltjes om wratten te bestrijden. Ze hebben niet zeiden succes.
Succes dat welicht is toe te schrijven aan het feit dat een wrat vroeg of laat vanzelf verdwijnt... Er besrtaan ook bijtende middeltjes waarmee je de wrat regematig moet aanstippen. Ze kunnen helpen, vooral in geval van kleine wratten.

Natuurmiddeltjes

Als U wratten 's nachts afbindt met een draadje dan zullen ze na enkele dagen uitdrogen. En we dippen wat zweedse kruiden er op.

Wratten kunnen ook met een stukje ui of citroen bewerkt worden.
Bedek ze zo vaak met een in watergedrenkte uienschijf dat ze week worden en verwijderd kunnen worden.

Het witte sap in de steel van de paardebloem doet wratten verdwijnen.

Wratten verdwijnen door ze te bevochten met ochtendurine.
Geen fris werkje, maar het is wel de moeit van het proberen waard.

Wratten verdwijnen soms ze dagelijks met een radijsje te bewerken.
Een goudsbloem kan ook goede diensten bewijzen bij deze vervelende kwaal.

Knoflooksap op een wrat wil ook nog wel eens helpen.

Hygiene is belangrijk om wratten te voorkomen.
Droog je niet af met een handdoek waar iemand die wratten heeft zich mee heeft afgedroogd. Loop niet op blote voeten in zwembaden en gymzalen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 17 feb 2009 09:05

Wintervoeten, -handen en -lippen

Onze meest externe lichaamsdelen zijn het meest gevoelig voor koude.
Wie met natte sokken rondloopt in de felle kou (door zweetvoeten bv.), loop meer risio op bevroren tenen. Elke dag schone sokken aandoen dus! Heb je koude voeten het hele jaar door, dan kunnen natuurlijke middelen helpen.

Wat helpt?

Wanneer je handen of voeten half bevroren zijn van de kou, leg ze dan van zodra je ergens binnen komt niet meteen op de verwarming. Het is beter je van binnenuit op te warmen, meteen heet soepje, een kop warme thee of een warm bad. Een goede borrel kan ook geen kwaad, zolang je het niet buiten drinken drinkt. Door de alcohol gaan de oppervlakkige bloedvaten immers nog meer openzetten, zodat je nog meer warmte naar de omgeving verliest. Koude en droogte gaan hand in hand. Je merkt dat in de winter ongetwijfeld aan je droge handen en je lippen die veel makkelijker gaan kloven. Kloofjes in de vingers vermijd je door zo vaak mogelijk je handen in te smeren met een goede handcréme. Vermijd zoveel mogelijk contact met water, zeker wanneer er detergenten inzitten. In rubberen handschoenen gaan je handen zweten en nadien verder uitdrogen. Om dat te vermijden kan je beter een paar katoen handschoenen onder de rubbereb exemplaren dragen.

Natuurmiddel

Voor de lippen
Een beschermende lippencréme op basis van cacaoboter, komt dan ongetwijfeld van pas.

Voor de bloedvaten
Een ginkgo-extract bevordert de bloedtoevoer naar de uiterste ledenmaten.

Walnoot
Een sterke notebladerenaftreksel aan het badwater toevoegd geneest winterhanden en -voeten.

Goudsbloemzalf
Voor kloven in de handen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 18 feb 2009 10:47

Xanthelasmen

Geel gekleurde, vetachtige ophoping onder de huid van de oogleden aan de kant van de neus.
Ze wijzen op een stoornis in de vetstofwisseling, waarbij de vet- en cholesterolconcentraties in het bloed verhoogt zijn.

Wat help?
Je kan ze laten verwijderen, maar na verloop van tijd komen ze meestal terug.

Natuurmiddel

Kamillezalf of van jongs af je gezicht spoelen met koud water en plaats van je gezicht te wassen met zeep. Het help ook tegen de rimpels.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 19 feb 2009 14:11

Zwangerschapskwalen

Gespannen borsten, misselijkheid met eventueel braken, rugpijn of frequent moeten plassen: ruim de helf van de zwangere vrouwen heeft tijdens de eerste maanden van de zwangerschap met deze ongemakken af te rekenen. De meeste van deze kwaaltjes verdwijnen spontaan na drie maanden zwangerschap.

Wat helpt?

Probeer regelmatig wat te eten: kies voor een calorie-arm snack, zoals een beschuit of een appel. Vermijd medicatie. Als je rug je zorgen baart, schrijf je dan meteen in voor een cursus prenatale gymnastiek. Zo blijf je beter in vorm. Verder is het heel belangrijk om zeker in het eerste zwangerschapstrimester vitamine-supplementen in te nemen. Vraag je arts specifieke zwangerschapsvitaminen. Je dagelijkse behoefte aan deze essentiele stoffen is immers gestegen tijdens de zwangerschap, je bent nu met z'n tweeen! Bovendien is het belangrijk extra foliumzuur te slikken (dit is meestal aanwezig in multivitaminepreparaten voor zwangere vrouwen), zeker bij het begin van je zwangerschap. Eoliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje bij de foetus.

Natuurmiddel

Heeft een vrouw pijn tijdens de zwangerschap, dan moet ze 3 dagen lang 's morgens een volle eetlepel zweedse kruiden samen met rode wijn innemen, na een half uur moet ze een wandeling maken, daarna ontbijten maar géén melk gebruiken. Indien ze melk gedronken geeft, moet ze de druppels niet innemen.

De laatste 14 dagen van de zwangerschap, 's morgens en 's avonds een eetlepel zweedse kruiden nemen in een beetje water of fruitsap, daardoor wordt de bevalling makkelijker.

Indien na de geboorte bij het opkomen van de moedermelk ontstekingen van de borsten ontstaan,wat goudsbloemzalf en een doekje met zweedse kruiden opleggen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktisce zefhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 20 feb 2009 08:57

Zona of Gordelroos (wetensch. benaming Herpes zoster)

Infectieziekte die wordt gekenmerkt door het optreden van blaasjeserupties en pijnen in het verloop van de sensibele zenuwen.

Sint-Antoniusvuur.

Gordelroos tast vooral de romp aan en verder de onderste extremiteiten en het gelaat. De oog (lid) gordelroos komt het minst frequent voor, maar zij is het ernstigst doordat oogcomplicaties niet zeldzaam zijn. Meestal treft gordelroos de romp en volgt dan de intercostaalzeuwen. De blaasjes, ter grootte van een gerstekorrel, zijn door een roof hofje omgeven en treden aan één zijde van het lichaam op; na verloop van een achttal dagen barsten zij open, waarna zich een korstje vormt dat op zijn beurt een bruinachtig vlekje achterlaat. Dikwijls treden reeds tevoren hevige neuralgische pijnen in het betrokken gebied op, die tot aan het einde van de eruptie kunnen voortduren. De oorzaak schijnt een lesie te zijn van de ganglia der betreffende zenuw(en), ter plaatse van de uittreding uit het ruggemerg. Het infectieuze agens is een neurotroop virus, verwant met dat van waterpokken.

Wat Helpt?
We gaan naar de dokter en hij zal jou die voorschrijven.
Vitamines B1 - B2 -B6 -B12 men kan dat verkrijgen in de apoteek de naam is Befact. Het belangrijks vitamine is B6.

Natuurmiddel

Kamillolie gebruikte men reeds in de oudheid bij zenuwpijnen en om ledematen in te wrijven die met snerpende pijnen werden geteisterd.

Heermoes of Kattestaart is goed tegen ontstekingen uit eigen ervaringen heb ik heermoes een kuur van een week gebruikt en dat was alle daggen 5 tassen heermoes in een dag en de pijn trok weg.

De blaasjes die ik heb gekrijgen dip ik met zweedse kruiden die droog op en verdwijnen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 feb 2009 09:48

Zuurbranden

Voedsel vermengd met maagzuur dat terugvloeit vanuit de maag naar de slokdarm, veroorzaakt een brandend gevoel in de borst en de bovenbuik.
Het zuur kan tot in de keelholte oprispen en een bittere smaak geven in de mond, zeker wanneer je gaat liggen. Het teruggeven van de maaginhoud naar de slokdarm is een normaal verschijnsel bij baby's tot 18 maanden. De sluitspier tussen slokdarm en maag is dan niet niet volledig ontwikkeld. Na die leeftijd moet er echter wel een goed functionerend anti-refluxsysteem bestaan.
Wanneer de slokdarmkringspier zich echter op het verkeerde moment ontspant, dan ontstaat zuurbranden.
Zuurbranden is niet ernstig, tenzij je er héél véél last van hebt: dan kan de slokdarm door inwerken van het zuur ontstoken raken.

Wat help?

Stop met roken, eet geen al te grote porties en eet niets meer 2 tot 3 uur voor je naar bed gaat. Let ook op met chocolade, pepermunt en alcohol, omdat deze stoffen de slokdarmsfincter ontspannen. Er bestaan geneesmiddelen - meestal vloeibaar - die het zuur neutraliseren en op die manier de klachten fors verlichten.

Natuurmiddel

Kalmoes
Waar te veel of te weinig maagzuur voorhanden is, lost kalmoeswortel beide storingen op. Ook om te stoppen met roken help kalmoes het roken af..
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 24 feb 2009 10:59

Aambei

Besvormige zwelling van een ader in het onderste deel van de endeldarm.
Speen (dial)

Aambeien komen vooral voor bij personen met een zittende levenwijze, bij personen met een moeilijke stoelgang en bij zwangere vrouwen. In al de gevallen is er sprake van een stuwing in de aderen van de endeldarm, waardoor plaatselijke verwijdingen optreden. De aambeien kunnen boven de sluitspier van de anus liggen (inwendige aambeien) of in de buurt van deze spier optreden en van buiten zichtbaar zijn (uitwendige aambeien). Beide vormen kunnen leiden tot een bloeding bij of vlak na de ontlasting. Vaak gaat het bloed in het uitgezette deel van de ader stollen; de aambei wordt dan hard en pijnlijk; de wand van de ader raakt ontstoken en door de vorming van bindweefsel verschrompelt de aambei. Vooral de uitwendige aambeien kunnen als een kluwen uit de anus hangen en in de sluitspier ingeklemd raken (ingeklemde aambeien). Deze toestand is zeer pijnlijk en maakt het zitten vrijwel onmogelijk. Daar aambeien een symptoon kunnen zijn van een gezwel aan de endeldarm of van een leverziekte, is een medisch onderzoek bij aambeien steeds noodzakelijk, ook als er weinig klachten zijn. In lichte gevallen kunnen aambeien worden behandeld door regeling van de stoelgang, wisselbaden en zetpillen. Bij niet al te uitgebreide afwijkingen kan men de aambeien doen verschrompelen door inspuiting van scleroserende vloeistoffen als kinine-uretaan. Bij uitgebreide vormen is operatie of elektrocoagulatie aangewezen.

Natuurmiddel

Duizenbladthee
Bij bloedende aambeien help deze thee zeer vlug.
Een kuur van duizenbladthee.
Of
Stinkene gouwe
Bij aambeien (waarbij een branderig gevoel aan de anus ontstaat.
In deze geval kan men van het sap verdund met lauwwarm water, of van thee van dit kruid, dat men niet kookt, maar alleen maar met heet water overgiet, twee tot drie kopjes per dag, in teugjes drinken.
Of
Herderstasje
Bij bloedende aambeien, worden kleine inspuitingen in de darm gegeven, gecombineerd met zitbaden of ook met wassingen van de anus, met een lauwwarm aftreksel van het herderstasjeskruid.
Of
Kamille
Kamille vergemakkelijkt de stoelgang, zonder afdrijvend te werken en helpt zo ook aanbeien te genezen, die met kamillizalf ook uitwendig behandeld kunnen worden.
Zo help ook heermoes, Wolfsklauw en Zweedse kruiden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 25 feb 2009 09:17

Ademnood ademte kort, benauwdheid

Ademnood is vaak het verschijnsel van een ziekte; de ademhaling is hierbij onregelmatig, versneld enoppervlakkig. Ademnood ontstaat ook doende van zuurstof wordt voorzien (bijv. door de ijle lucht op grote hoogten) het bloed (bijv. in overvolle zalen, onderaardse grotten). Ademnood mag men niet verwarren met hijgen, dat een fysiologische versnelling van de adembewegingen is als gevolg van inspanning. Ademnood ontstaat als de gaswisseling en in het bijzonder de zuurstoftoevoer niet op normale wijze kunnen plaatsvinden. Deze toestand kan door tal van oorzaken plotseling of geleidelijk optreden: 1. door longafwijkingen, zoals uitschakeling van een groot deel van de longblaasjes (emfyseem, longontsteking, cavernes), verstopping van de luchtpijptakken door slijm (bronchopneumonie, bronchitis, bronchiolitis), vernauwing van de luchtpijptakken door kramp (astma) of pathologische processen (stenose); 2. door stoornissen in de kleine bloedsomloop (bijv. bij hartaandoeningen), waardoor de longcirculatie gestuwd raakt en onvoldoende zuurstof wordt opgenomen; 3. door bloedziekten, waarbij er onvoldoende rode bloedlichaampjes zijn om de zuurstof te binden en te vervoeren (bijv. bij ernstige bloedarmoede, bloedverlies, bloedafbraak);4. door toxische invloed op het ademcentrum (neurotrope virussen, ureum) of op het hemoglobine van de rode bloedlichaampjes (koolmonoxyde).

Natuurmiddel
Daslook: Fijngesneden bladeren of knolletjes losjes vullen in een fles, daar 38% tot 40% graanjenever overgieten, 14 daggen in de zon of bij de haard laten trekken. Vier maal daags 10 tot 15 druppels in water gebruiken. Zulke druppels verhelderen het geheugen voorkomen aderverkalkingen en ademnood en weren vele andere kwalen.

Kleine Hoefblad
Siroop die men met hoefbledbladeren bereidt, is goed tegen longziektes en verslijmde luchtwegen.

Maretak
Maretak help hartkloppingen, gejaagdheid, oprispingen, angstgevoel en ademnood.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 26 feb 2009 10:09

Baarmoederverzakking (Lat. prolapsos uteri)

Verzakking van de baarmoeder die kan optreden na een zware bevalling of na te snel op elkaar volgende zwagerschappen.

Baarmoederverzakkingen komen vooral voor bij vrouwen met een zwakgespierde bekkenbodem of een zwak bekkenbindweefsel. Meestal treedt gelijktijdig een verzakking van de urineblaas en de endeldarm op.
Symptomen van baarmoederverzakking zijn: een drukkend gevoel in de onderbuik, rugpijnen, blaasstoornissen (urineafscheiding bij niezen, hoesten, lachen en tillen). Bijkomende verschijnselen zijn verstopping en eventueel ook bloedingen. Tijdens de zwangerschap en gedurende de eerste 8 weken na de bevalling dienen vrouwen aangepaste lichaamsoefeningen uit te voeren, een steunende kleding te dragen en zich strikt aan de voorschriften van hun arts te houden. Op deze wijze kunnen zij baarmoederverzakking voorkomen. Bij een lichte baarmoederverzakking kan een baarmoederring (pessarium) worden aangebracht en kunnen speciale gymnastieoefeningen worden voorgeschreven. Bij ernstige gevallen is een chirurgische ingreep vaak noodzakelijk. Het is raadzaam een baarmoederverzakking tijdig te laten behandelen, daar anbders een vooroverkanteling van de baarmoeder kan optreden.

Natuurmiddel
Bij baarmoederverzakking neemt men eveneens lange tijd duizenbladzitbaden en drinkt men bovendien vier koppen vrouwemantelthee en men masseert het onderlichaam met spiersterkende herderstasjestinktuur, in opwaartse richting van de schede.
Men moet beginnen in te wrijven vanaf de schede omhoog en zoverder over de onderbuik. Dat deze tinktuur uit het verse kruid van het herderstasje moet zijn gemaakt, wil ik hierbij nog eens duidelijk onderstrepen. Bij zulke ernstige spierziektes kunnen uitsluitend verse kruiden vlug en goed helpen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 02 maart 2009 09:16

Bedwateren

Bedwateren berust op een onvermogen het lozen van urine tijdens de slaap te beheersen. Deze toestand duurt gewoonlijk tot het vierde levensjaar, maar ook daarna zijn vrij veel kinderen 's nachts nog niet zindelijk. Zelfs bij volwassen komt bedwateren sporadich voor. De oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Lichamelijk oorzaken zijn stoornissen in de zenuwstels waardoor de beheersing van de blaaswerking onmogelijk is, afwijkingen in de bouw van de urinewegen, sterk verhoogde urineproduktie (bijv. door suikerziekte, epilepsie, enz.) Indien lichamelijke afwijkingen ontbreken, wordt bedwateren als een psychisch symptoom opgevat, hoewel een abnormaal diepe slaap ook dan nog oorzaak kan zijn. Een psychische oorzaak zal veeleer inaanmerking komen wanneer de patient, na zindelijk te zijn geweest, weer onzindelijk wordt.

Natuurmiddel
Duizenblad
Men drink elke dag twee koppen duizenbladthee voor tegen bed plassen voor volwassen en kinderen.

Mais
Thee van mais help ook tegen bed plassen. Bij deze ziekte neemt men alle twee tot drie uur een eetlepel van maisbaardthee.

Paardestaart of (kattestaart) met hertshooi (St.Janskruid) gemengd en gekookt help tegen bedplassen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 03 maart 2009 13:39

Climacterium Overgangsleeftijd van de vrouw en man

Het climacterium is de overgangsfase van de geslachtsrijpheid naar het senium. De laatste menstruatie, gevolgt door de menopauze, valt in dit tijdperk, nl. tussen 48- en 52-jarige leeftijd. Dikwijls gaat het climacterium gepaard met climacterische klachten, welke in verband worden gebracht met verminderde produktie van oestrogenen.
Men kent ook een climacteruim virile (mannelijk climacteruim). Bij man begin deze fase op 50-jarige leeftijd. Het gaat echter minder met climacterische verschijnselen gepaard, tenzij de produktie van androgenen door versneld ouder worden plotseling vermindert. Symtomen van het mannelijk climacteruim kunnen niettemin in meer of minder sterke mate aanwezig zijn: fysisch of psychisch wordt minder gepresteerd, vermindering van libido en potentie, gepaard gaande met vermindering en chemische verandering van het ejaculaat.

Duizenblad
Men kan per dag twee à drie kopjes duizenbladthee drinken voor de overgangsleeftijd (climacterium).

Maretak
Is goed voor hoge en lage bloeddruk twee tassen in een dag verspreid.
Voor opvlieger.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 04 maart 2009 13:42

Coxartrose (lat.coxa, heup)

coxartose komt veel voor en is te beschouwen als een abnormale slijtage van het door het lichaamsgewicht sterk belaste heupgewricht. Bijgevolg treed de aandoening vooral op bij oude mensen (malum coxae senilis), zowel als bij een te hoog lichaamsgewicht en bij beschadiging van het gewricht. De voornaamste verschijnselen zijn pijn en bewegingsbeperking.

Natuurmiddel
Arthrosis, Arthritis, Coxarthrosis

De volgende raadgevingen gelden ook voor gewrichtsontstekingen, -misvormingen en slijtverschijnselen. Zij kunnen genezen, de pijnen gaan langzaam weg, zelfs misvormingen kunnen na één of twéé jaar weer volledig normaal worden. Zieken die met krukken of stokken moeten gaan, kunnen die na betrekkelijk korte tijd wegdoen. Daarom drinkt men, 's morgens een half uur voor het ontbijt en 's avonds een half uur voor het avondeten telkens een kop heermoesthee, die slecht één halv minuut getrokken heeft. Overdag drink men vier koppen brandnetelthee. Van deze thee neemt men driemaal een halv kop weg, en doet daar telkens een eetlepel Zweedse druppels bij, waarvan men dan weer de helft voor de maaltijd en de andere helft erna, drinkt.

Krijgt men pijn in de gewrichten of knie, dan legt men er vier uren lang, een omslag op van Zweedse druppels. Vergeet niet de huid vooraf met goudsbloemzalf te behandelen. Als men de omslag wegneemt; poederen met talk om jeuk te voorkomen. Krulkoolbladeren of witte koolbladeren die geplet zijn, worden warm op die lichaamsdelen die pijn doen, gelegd en met een doek stevig vast gebonden. De pijn zal daardoor minder worden.

Ook massage met smeerworteltinktuur maken die pijnen verdraaglijker.
Bij ontstekingen der gewrichten, moet men heetgestoomde heermoescompressen (paardestaatcompressen of in de vloksmond kattestaart) opleggen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 05 maart 2009 10:44

Darmzweer (Zweer die zich in de darm ontwikkelt.)

Darmzweren kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: besmettelijke ziekten als tyfus, dysenterie en cholera kunnen tot zweervorming aanleiding geven, ook bepaalde gezwellen kunnen dit. De behandeling richt zich naar de oorzaken. In sommige gevallen zal men door middelen van aangepast dieet het genezen van de zweer of zweren trachten te bevorderen, in andere gevallen zal chirurgische therapie aangewezen zijn. Evenals hetgeen ten aanzien van maagzweren geldt, ligt het gevaar van darmzweren ook in de twee grote complicatie: bloeding en perforatie.

Brandnetels

Wij drinken hem zonder suiker. Gevoelige mensen mogen er wel wat kamillie of pepermunt bijdoen, om de smaak te verbeteren. In de volksgeneeskunde word brandnetelthee wekenlang voorgeschreven tegen lever- en galkwalen, miltziektes, zelfs tegen milttumor, tegen slijmvorming in de maag of in de ademhalingsorganen,maagkrampen en maagzweren, darmzweren en longziektes. Om de waardevolle geneeskrachtige stoffen te behouden, wordt de thee slecht opgegoten. Uit voorzorg kan men het hele jaar door dagelijks een kop brandnetelthee drinken. Ook bij besmettelijke virusziektes en bakterienverspreiding is deze thee een goed hulpmiddel.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 maart 2009 09:52

Duizeligheid, draaierigheid, duizeling

Een stoornis waarbij de patient het gevoel heeft zich te bewegen in de ruimte of dat de voorwerpen om hem heen bewegen, met de neiging het evenwicht te verliezen.

Duizeligheid is steeds een gevolg van de storing van het evenwichtsapparaat. De oorzaken van deze storingen kunnen van zeer verschillende aard zijn: ooraandoening (middenoorontsteking, gezwel, otosclerose, labyrintontsteking, ziekte van Menière), toxisch (door alcohol, salicyl, nicotine en streptomycine), van de ogen voortkomend (glaucoom, verlamming der uitwendige oogspieren), bij wagenziekre, lucht- en zeeziekte, bij afwijkingen in de bloedsomloop (hypertensie, slagaderverkalking), bij bloedafwijkingen (bloedarmoede e.a.), bij gezwellen in de hersenen van de oogzenuw of van het labyrint, bij infectieziekten (influenza, difterie e.a.), bij verschillende andere aandoeningen: epilepsie, hersenbloedingen, multipele sclerose en geestesafwijkingen. De therapie is geheel afhankelijk van de oorzaak.

Natuurmiddelen
Daslook, Duizenblad, Ereprijs, Maretak, Zweese kruiden, deze kruiden worden gebruik tegen duizelijkheid. In thee en in druppels.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Radio2

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 maart 2009 14:50

Op de avondpost of de middagpost zal er vertel worden over kruiden.

Rond 2.30 bel er iemand van radio 2 om te praten over kruiden het gaat over allergieen.

Ik heb daar over kruiden vertel Brandnetels,Goudsbloemzalf, zweedse kruiden, Tijm, sali en nog andere kruiden.

Jullie kunnen meschien eens mee luisteren er zijn ook andere die praten erover.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Radio2

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 maart 2009 19:14

Radio 2
Ik denk dat ik de vraag niet heb goed verstaan.
Ik heb mijn zelf niet gehoor op de radio omdat de vraag eindelijk was: alles je gaan wandelen op de boerebuiten proef je dan van kruiden die langs de wegen en velden groeien?

Ik zelf zou niet proeven van kruiden langs de velden of wegen, omdat je niet weet of ze besproei zijn. Wat ik wel doe is er aan reuken.

Dus ik heb wel vertel dat brandnetels goed is voor hooikoort en over goudsbloemzalf. Maar ik heb de vraag niet goed begripen denk ik.

Maar het was eens goed om te luisteren wat de andere mensen te vertellen had, iets om bij te leren.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 09 maart 2009 10:47

Eierstokontsteking (Lat. oophoritis of ovaritis)
Ontsteking van de eierstok.

De eierstokontsteking kan chronisch of acuut zijn. Zij kan optreden als gevolg van een infectie van de geslachtswegen of van een algemene infectie. Meestal heeft men maken met een infectie door streptokokken
(infectie post abortum), door collibacillen, soms door gonokokken. Is gelijktijdig de eileider ontstoken dan spreek met van adnexitis.

natuurmiddel
Baarmoeder- en eierstokkenontsteking (vrouwenziektes)
Elke dag wordt ongeveer 2 liter uit een mengsel van 300 gram gpudsbloem en 300 gram duizendblad gedronken. Men heeft daar ongeveer zes tot 8 volle leps van het kruidenmengsel voor nodig. Drie eetlepels Zweedse bitter of kruiden worden met deze thee verdund en voor en na elke maaltijd, met kleine teugjes, gedronken.
Bovendien nemen we steeds zitbaden van het duizendblad.


Duizenblad
Bij eierstokkenontstekingen gaan de pijnen dikwijls al met het eerste duizendbladzitbad weg, geleidelijk verdwijnt ook de ontsteking. Even afdoende zijn zulke bij in bed plassen van oudere mensen en kinderen, en bij witte vloed. In zulke gevallen moet men bovendien elke dag nog twee koppen duizenbladthee drinken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Lupus

Berichtdoor kruidenvrouw » 10 maart 2009 09:35

Het gevecht tegen de wolf. Lupus is latijn.

Vanavond op één om 21.30 op TV is er in koppen XI een program van een halv uur over de ziekte Lupus.

Lupus betekent wolf, en net zoals wolven geruisloos toeslaan, sluipt ook deze ziekte genadeloos in je lijf. Lupus is een auto-immuunziekte. De eigen immunitzit of afweer die ons beschermt, wordt de grootste vijand en richt zich tegen de patient zelf.

Om nog meer informatie kijk eens hier op www.gezondheid.be
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 11 maart 2009 14:53

Emfyseem
(het opgeblazen zijn) Verschijnsel waarbij een orgaan of weefsel opgeblazen is door gasvorming of door lucht.

Emfyseem kan worden waargenomen in organen waarin normaal wel lucht aanwezig is, doch nu in versterkte mate (longblaasjes), en voorts daar waar normaal geen lucht aanwezig is (onderhuids bidweefsel, mesenterium). Emfyseem van de longen ontstaat door atrofie van de wanden der longblaasjes als gevolg van aanhoudende overtrekking. De blaasjes kunnen hierdoor samenvloeien tot grotere ruimten (zgn. bulleus emfyseem). Ook het bloedcapillairsysteem lijdt hieronder, waardoor belasting van het rechterhart optreedt, dat zijn bloed tegen vergrote weerstand in moet pompen, met als gevolg het ontstaan van een zgn. cor pulmonale. Als oorzaak komt vooral astma in aanmerking, maar ook bepaalde beroepsbezigheden (glasblazen) kunnen tot enfyseem aanleiding geven. Ouderdomsemfyseem door algemene elasticteitsvermindering en neiging tot atrofie geeft meestal minder ernstige klachten. Emfyseem van het onderhuidse bidweefsel wordt veroorzaakt door vaak traumatische verbinding met de luchtwegen. Ook bij schedelbasisbreuken kan het tot huidemfyseem komen, doordat lucht uit de bijholten onder de huid raakt. Bij mesenteriaal emfyseem worden kleine transparante gasblaasjes aan het oppervlak van de dunne darm of in het mesenterium zelf aangetroffen.

Natuurmiddel
Longemfyseem komt meestal voort, zoals longhart, hartasthma en schildklierziekte uit een verstoorde werking van de lever. Dit gaat gepaard met ademnood. De druk van de lever gaat naar boven en daardoor beginnen de luchtpijnen, de longen en het hart te zwellen en te vergroten. De voordurende druk van de lever op de schildklier die zeer gevoelig is, veroorzaakt veranderingen, die tot ziekte leiden. In zulke gevallen drinkt men 's morgens een kop wolfsklauwthee, legt overdag vier uur lang compressen met zweedse druppels (vooraf invetten - nadien inpoederen), 's nachts daarentegen heetgestoomde heermoescompressen. Men laat een volle hand heermoes in een zeef boven kokend water heet en week worden, wikkelt dit in een linnen doek en legt het op de lever. De druk van de lever wordt zo weggenomen en de verschrikkelijke ademnood houdt op.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktishe Zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 12 maart 2009 09:04

Fantoompijn
Veel voorkomend gevoel bij mensen met geamputeerde ledematen, dat hen de indruk geeft het ontbrekende lid nog te bezitten en zelfs op een bepaalde plaats ervan pijn te hebben, bijv. pijn in de grote teen, de hiel, enz. van het geamputeerde been.

Natuurmiddel
Lange tijd na een amputatie, soms zelfs jaren later, kunnen fantoompijnen die verschrikkelijk pijn kunnen doen optreden. Onze ervaring leert ons, dat we in zulke gevallen een compres met smeerwortelbrij nemen. Deze brij zal naar verloop van tijd de pijn milderen en langzaam aan zelfs laten verdwijnen.

We kunnen eveens het extrakt van de ajuin of de ui nemen, dat uitstekend werkt. De uien worden hiertoe in schijven gesneden en in een fles gepropt die er helemaal meegevuld moet worden, daarover gieten we dan graanjenever (38% tot 40%). Dit tien dagen op een warme plaats laten trekken. Dan in kleine flesjes doen en met dit mengsel de geamputeerde stompen inwrijven.

De wortels(= knollen van zwaardlelies kunnen uitstekende diensten bewijzen. Ze worden in oktober gezocht, met een borstel schoongemaakt en opgehangen om te drogen. De droge wortels tot poeder stampen of malen. Een halve theelepel van dit poeder in 1/4 liter water doen en de hele nacht door laten trekken; overdag wordt daarvan in kleine slokjes, een tot twee koppen thee gedronken.

De geamputeerde stompen moeten driemaal per week in een bad van tijm, gewassen worden (het water kan, indien weer verwarmd, nog tot tweemaal toe gebruikt worden). Per bad nemen we een handvol tijm. Bovendien kan men nog een kussen van tijm of van wolfsklauw maken en dat 's nachts op de stomp leggen. Hiertoe doet men 100 tot 150 gr. van genoemde kruiden, in een linnen kussen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 13 maart 2009 09:05

Fijt (Lat. ficus,vijg eig. vijgvormige zweer)
Etterige ontsteking aan de binnenzijde van de vingertop.

Natuurmiddel
Meerdere malen per dag telkens een half uur baden in hete kamillebaden. Daarna een leemcompres leggen, waaronder men eenst abceszalf gestreken heeft. >> Knollook in melk koken en daarin (afgekoeld) de hand een half uur baden<<, zo luidt een oud huismiddel. Als de vinger ettert legt men er een compres om met lijnzaadbrij. Als de zweer open gaat, in warme kamillethee baden. Tenslotte Sint Jansolie omslagen op de zweer lrggen.

Een tweede oud huisminddel is bevernel, heemst, varenkruidwortel en vlierbloem in gelijke delen gemengd. Op een halve liter witte wijn neemt men 15 gram kruiden, de hele nacht laten staan en de volgende dag tot aan het kookpunt brengen. Men houdt de vinger twee uren lang in de lauwwarme kruidenwijn. Dan schraapt men wat poeder van een stuk krijt, doet dat op de zweer en bindt er een doekje om.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktisch zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 maart 2009 09:23

Galsteenziekte
Galstenen zijn soms niet groter dan zandkorrels en worden soms vrijwel pijnloos verwijderd met de ontlasting. Grotere stenen kunnen in de galbuis vastgeklemd raken en hevige pijn (galkoliel) veroorzaken, vaak vergezeld van braking, koorts, en bij lange aanvallen, van ontsteking, of zwellen van de lever of de gal, galfistel, enz. Galstenen ontstaan meer bij vrouwen dan bij mannen, meestal na het 40ste jaar. Ze worden bevorderd door vet eten en een zittend leven en treden vaker na zwangerschap op. De aanvallen komen soms regelmatig, bij anderen zeer sporadich of zelfs nooit voor. Verwijdering is alleen operatief mogelijk.

Natuurmiddel
Stinkende Gouwe
Men wast de stinkende gouwe en perst er, in vochtige toestand, het sap uit in de vruchtenpers. Dat sap drinkt men, verdunt met dubbel zoveel lauwwarm water, de hele dag door, in teugjes. Omdat het bloed- en leverzuiverd werkt, bevordert het ook de spijsvertering zeer goed. Bij gal- nier- en leverziektes wordt dit kruid ook met goed gevolg gebruikt.

Paardebloem
Zij helpt bij gal- en leverziektes. Verse stengels kunnen pijnloos galstenen afdrijven en bevorderen de lever- en galwerking.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 17 maart 2009 10:47

Gezichtsvermogen
Het gezichtsvermogen van de mens omvat een viertal nauw elkaar samenhangende functies: het vermogen tot waarnemen van vorm, van afstanden, van kleuren en van bewegingen:
1. het waarnemen van vormen kan met het gebruik van één oog geschieden en neemt af met de minder goede belichting (scotopsie), terwijl het scherper wordt bij helder licht (fotopie). Het berust op de cerebrale beoordeling van het reele, omgekeerde beeld, kleiner dan het voorwerp, zoals het op het netvlies wordt gevormd door het convergerende systeem binnen het oog (hoornvlies, glasvocht, ooglens en oogkamervocht), waarbij de lens door accommodatie de convergentie voor voorwerpen dichtbij versterkt. De gezichtsscherpte wordt begrenss door het aantal axonen waaruit de gezichtszenuw bestaat; zij is maximaal op de optische as;
2. het waarnemen van afstanden geschiedt met beide ogen en berust op de door de hersenen uitgevoerde vergelijking tussen de beelden welke gelijktijdig door het rechter- en het linkeroog (onderling verschillend) worden geproduceerd;
3. het waarnemen van kleuren berust op een zeer lichte diffusie van het licht in het oog. Op de fovea (de inzinking in het centrum van de gele vlek) is elk lichtpunt een vlekje dat vier aaneengrenzende netvliescellen bestrijkt, die echter een verschillende microstructuur bezitten, overeenkomstig de golflengten waardoor zij worden getroffen. Deze cellen zenden elke een verschillende sensorische boodschap naar de hersenen, waar deze boodschappen tot één enkele sensatie worden uitgezeefd. Is het licht gedempt, dan vermindert allereerst het waarnemingsvermogen voor lange golfkleuren (rood), waarna alle kleuren tot een grijsachtig geheel versmelten;
4. het waarnemen van bewegingen is mogelijk doordat de beelden slecht korte tijd door het netvlies worden bewaard, tengevolge waarvan twee opeenvolgende posities van een voorwerp door de hersenen kunnen worden vergeleken en het verschil wordt genoteerd. Wat grove bewegingen betreft, verplaats zich de blikrichting als geheel (synergische bewegingen van beide oogbollen), waarbij dus spierbewegingen in het spel komen, waaraan de sensaties eveneens op hersenniveau worden getaxeerd.

Natuurmiddel
Goudsbloem
De regelmatig genomen thee reinigt het bloed.
Indien de ogen met hulp van een oogglas met de thee gewassen worden, versterkt de goudsbloemthee het gezichtsvermogen.

Kalmoes
Zwakke ogen worden sterker als men dikwijls vers geperst sap van kalmoeswortel over de gesloten oogleden strijkt. Men laat dan het sap enkele minuten inwerken en wast daarna de ogen met koud water.

Maretak
Alle ziekteverschijnselen die met abnormale bloeddruk gepaard gaan het stijgen van bloed naar het hoofd, duizeligheid, oorsuizen en storingen bij het gezichtsvermogen ruimt hij uit de weg.

Paardstaart of heermoes (of in de volksmond kattestaart)
Na een zware bevalling hebben jonge moeders vaak last van storingen met hun gezichtsvermogen, zeker veroorzaakt doordat bij de geboorte van hun kind, de nieren van de moeder, zwaar belast worden. Door zitbaden met paardestaart wordt de doorbloeding van de nieren bevorderd en daardoor weer wordt de druk op de ogen verminderd zodat de storingen van het gezichtsvermogen dan langzaam verdwijnen.

Spreuken
Zintuig waarmee men ziet: Hij is slecht van gezicht.
De waarheid in het (aan) gezicht slaan.
Een gezicht (hebben) als drie dagen slecht weer(onweer), zeer nors kijken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 19 maart 2009 10:04

Hoest

Hoest ontstaat door een prikkeling van de nervus vagus en bewerkt het uitstoten van irriterende korreltjes of andere vaste deeltjes van een teveel aan slijm, geproduceerd door de slijmklieren van de luchtpijp en de bronchien, met name wanneer dit zich in de luchtwegen heeft opgehoopt.
Hoest is een nuttig verdeligingsreflex, waarbij door de krachtige luchtuitstoting vooral de longtopluchtblaasjes gereinigd worden. Houdt de hoestprikkel langer aan en moet men veel hoesten, dan kan dit erg uitputtend zijn. Hoest is een kenmerk van verschillende ziekten van het ademhalingsstelsel en is bij long-t.b.c., bij longontsteking, bij kinkhoest, enz. een frequent verschijnsel. Maar ook andersoortige aandoeningen gaan met hoesten gepaard: nerveuze hoest bij hysterie en neuropathieen, droge hoest bij baarmoederaandoeningen, bij lever- en hartziekten.
De behandeling rich zich in de eerste plaats op de oorzaak van de hoest; afgezien daarvan zal men vaak niet kunnen ontkomen aan hoestdempende geneesmiddelen. In het algemee kan men hoest verdelen in produktieve en onproduktieve hoest (prikkelhoest). Vooral t.a.v. de laatste categorie kunnen met hoestmiddelen goede resultaten worden bereikt.

Natuurmiddel
Klein hoefblad
Dank zij hun slijmoplossende en ontstekingwerende eigenschappen kunnen wij de bij bronchitis, strottenhoofd- en luchtwegenverslijming, asthma en longvliesontsteking zelfs bij beginnende tuberculose met succes aanwenden. Bij voortdurende hoest en kwellende heesheid moet men dikwijls zeer hete hoefbladthee met honing vermengend drinken.

Bij asthma, aanhoudende bronchitis en rokenshoest bewijzen twee tot drie theelepels versgeperst sap van hoefbladbladeren, in een kopje vleesboullion of warm melk, buitengewoon goede diensten.

Kaasjeskruid
Ook bij verslijmde longen, bronchitis, hoesten en lastige heesheid kan het goed gebruikt worden, ook bij ontstekingen van het strottenhoofd of van de amandelen en bij een droge mond. Omdat de slijmstoffen niet vernietigd mogen worden zetten we het kaasjeskruid 's nachts koud op. Overdag nemen we er dan in kleine slokjes twee tot drie koppen lauwwarme thee van.

Tijm
Bij ziektes die met de ademhalingsorganen te maken hebben is tijm samen met smalle weegbree een van ouds beproefs middel. Bij ernstige verslijming en asthma, ja zelfs bij kinkhoest helpt thee van tijm en smalle weegbree, in gelijke delen gemengd en bereid met citroen en kandijsuiker. Men maakr deze vier- tot vijfmaal per dag vers gereed.

Smalle en Brede weegbree
De weegbree wordt in de eerste plaats gebruikt tegen alle ademhalingziektes, vooral tegen hevige verslijming, hoesten, kinkhoest, longasthma, ja zelfs tegen tuberculose.

gezegde
Er de hoest van hebben, er genoeg van hebben; er niet om geven.
Hoestaanval, hoestbui: ik heb zo'n vreselijke hoest
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

praktisch zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 20 maart 2009 11:33

Hoofdpijn (Lat. cephalagia of cephalgia) Algemene benaming voor elke vorm van pijn in het hoofd.
(volkst) Zorg, ergernis: ik heb er geen hoofdpijn van, ik maak me er niet druk over.

Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn met zeer verschillende oorzaak. Men kan afhankelijk van de plaats de volgende globale indeling maken : 1. extracramiele ooraken: hiertoe kunnen de aandoeningen van de huid en de spieren van het hoofd worden gerekend, van de slijmvliezen der neusbijholten (voorhoofdsholten, kaakholten) en oogafwijkingen; 2. intracramiele oorzaken: hiertoe behoren die welke voortvloeien uit ongevallen waardoor hersenschudding of hersenkneuzing is opgetreden; aandoeningen waarbij druk binnen de schedel ontstaat, zoals gezwellen, hersenbloedingen en hersenvliesontstekingen; zeer acute hoofdpijn bij subarachoidale bloeding en bij te hoge bloeddruk. Die laatste vorm ligt causaal uiteraard niet de schedelholte, doch manifesteert zich vooral 's morgens bij het opstaan als pijn in het achterhoofd; 3. toxische oorzaken: hiertoe rekent men hoofdpijn na te overmatig alcoholgebruik en verschillende met koorts gepaard gaande infectieziekten; 4. andere oorzaken: de toestand van het lichaam voor de menstruatie, chronische verstopping, te grote geestelijke belasting, te sterke emoties e.d. Een geheel aparte plaats nemen sterk gelokaliseerde hoofdpijnen in, zoals bij migraine en ten gevolge van neuralgie van de vijfde hersenzenuw.

Natuurmiddel
Brandnetels om het zuiveren van het bloed en tegen hoofdpijnen.

Sleutelbloem vermindert migraine en nerveuze hoofdpijn.

Duizenblad voor migraine en vrouweziektes.

Zweedse kruiden tegen hoofdpijnen van te veel alcoholgebruik.
Twee theelepeltjes zweedse kruiden in een beetje water en uit drinken achter een kwartiertje is de pijn weg.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Parktisch zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 maart 2009 13:35

Insektessteek
Steek door een insekt, waarbij histamineachtige stoffen vrijkomen waardoor meestal plaatselijk onschuldige verschijnselen op de huid, om de steekplaats, optreden, zoals roodheid, zwelling en jeuk.

Bestaat er een allergie, dan zijn de verschijnselen van een insektesteek ernstiger. Soms kunnen op zichzelf ongevaarlijke steken vanwege de jeuk en daardoor wegens de krabeffecten gevolgd worden door secundaire infectie; dit is het geval bij luizen, mijten e.d. Bepaalde ziekten worden door een insektesteek overgebracht, zoals bijv. malaria, gele koorts, pest en vlektyfus.

Natuurmiddel
Salie
Op insektensteken legt men geplette saliebladeren.

Zweedse kruiden op een watje doen en dippen op de plaats waar je gestoken ben van een insekt. De volgende dat zal het genezen zijn.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 24 maart 2009 11:23

Ischias Neuralgie van de heupzenuw. Heupjicht, Heupwee

Soms beperkt ischias zich tot de stam van de zenuw; in andere gevallen is een van de beide wortels aangetast. De pijn begint in de bil en straalt uit naar de achterzijde van de dij, de kuit, de hiel en de buitenkant van de voet. De pijn neemt duidelijk toe wanneer de zenuw zich spant. Soms zijn er lichte gevoelsstoornissen of paresthesieen aan de buitenkant van de voet. Verlammingen van de beenspieren zijn zeldzaam.
Oorzakelijk komt allereerst prolaps van een tussenwervelschijf in aanmerking (eigenlijk van de kern van zo'n schijf: hernia muclei pulposi), een aandoening die door een geringe abnormale beweging kan ontstaan en waarbij de gevormde uitpuiling een druk op de uit het ruggemerg tredende zenuw uitoefent. Andere oorzaken zijn veel zeldzamer: ontstekingen van het ruggemerg van verschillende oorsprong.
De aandoening kan weken duren. Bedrust op een harde onderlaag en warmte zijn belangrijk voor genezing. Vooral in het begin kunnen pijnstillende middelen vaak niet worden gemist. Soms is chirurgische therapie noodzakelijk, waarbij de tussenwervelschijf wordt verwijderd.

Natuurmiddel
Brandnetels
Nog een bijzondere raad: bij ischias, spit, zenuwontstekingen in de armen of benen, strijkt men met een verse brandnetel lichtjes over de pijnlijke lichaamsdelen. Bij ischias bestrijkt men de benen, beginnen bij de enkel, aan de buitenzijde, langzaam tot aan de heup en vadaar over de binnenzijde van het been tot aan de wreef. Dat herhaalt men nog twee maal en tenslotte strijkt men van de heup tot onder het zitvlak. Men kan dat ook zo doen met andere zieke ledematen, daarna moet men die ledematen met talkpoeder bepoederen.
Brandnetelthee drinken men 5 tassen dags men kan er klaar maken in een thermosfles zo heb je er altijd bij de hand.

Sint. Janolie
Een beroemd natuurmiddel is St.Janolie. Deze zou in geen enkel gezin mogen ontbreken. Men kan 't zelf maken. Het blijft twee jaren goed en wordt niet alleen als probaat middel gebruikt bij open wonden, vers wonden, bloedingen, gezwollen klieren en als middel om de huid te verzorgen tegen schrale gezichtshuid, maar zij is ook een weldoend middel te inwrijven bij rugpijn, spit (verschot), ischias (jicht) en reuma.

Zelf maken van St. janolie
Met bij zonneschijn geplukte bloemen vult men een fles tot aan de hals en giet overhet kruid koudgeslagen olijfolie totdat de olie boven het kruid uitstaat. Goed afsluiten en de fles enige weken in de zon of de warmte laten staan. De olie wordt na enige tijd roodbruin. Men filtert ze door een doek en bewaart de olie in donkere flesjes.
Voor brandwonden kan men ook lijnolie gebruiken.

Eigen ervaringen
Het werkt heel goed st. janolie.
Ik laat mijn St.Jankruid groeien in bloempotten.
en zo maak ik zelf mijn St. janolie.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 25 maart 2009 11:48

Jeuk (Lat. pruritus) Bijzondere huidsensatie die aanleiding geeft tot krabben.

Jeuk is een ingewikkeld verschijnsel, waarbij de pijnzinorganen, het vegetatieve zenustelsel, histamine, de inwendige organen, het bloedvatensysteem in de huid, de hersenschore en de psyche betrokken zijn. Jeuk kan bij zeer verschillende aandoening optreden. Zuiver plaatselijk kan het verschijnsel door huidparasieten (vlooien, luizen) worden veroorzaakt, en bij bepaalde mensen ook door wrijving, warmte of koude. Tal van huidziekten, zoals eczeem, strofulus, urticaria e.d., maar ook diabetes, geelzucht, uremie, ingewandaandoeningen (ook wormen) jicht, appendicitis of leukemie kunnen met meestal over het hele lichaam verspreide jeuk gepaard gaan. Oude mensen hebben dikwijls last van jeuk (pruitus senilis).
Vele medicamenten, bijv. morfine, cocaine, arseen, coffeine e.d., veroorzaken jeuk als bijwerking. Plaatselijk optredende jeuk kan o.a. voorkomen rond de anaalopening (pruritus ani), aan de vulva (pruritus vulvae) of aan de neus (pruritus nasi).

Natuurmiddel
Brandnetels voor het zuiveren van het bloed.

Ereprijs deze plant, die ons sinds oeroude tijden bekent is, is een welkome steun bij d bloedzuiverende thee en helpt samen met vers brandnetelscheuten om chronische eczemen te genezen.

Duizenbladthee tegen overgangs jaren help tegen ouderdom jeuk.

Paardebloem help jeuk en huiduitslag.

Paardestaart of heermoes of in de volksmond Kattestaart help tegen jeukende huiduitslag.

Goudsbloemzalf en zweedse kruiden help huiduitslag.

Gezegden en speuken

Mijn neus jeuk tot boter zal duur worden.
Jeuk in de beurs hebben.
Jeuk leert klauwen en armoede leert huidhouden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktisch zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 26 maart 2009 10:59

Keelontsteking

Onststeking in de keelholte, gekenmerkt door zwelling, inz. van de amadelen (angina tonsillaris), gevoel van benauwdheid en pijn bij het slikken.

Keelontstekingen die door virussen veroorzaakt worden hebben meestal geen duidelijk ziekteverloop. Ontstekingen veroorzaakt door bacterien hebben gewoonlijk een duidelijker en heftiger ziekteverloop, bijv. de difterie. Streptococci veroozaken behalve de ontsteking vaak nog koorts, hoofdpijn en braakneigingen. Keelontsteking kan ook optreden als nevenverschijnsel bij andere ziekten, zoals pokken en tyfus.

Natuurmiddel
Agrimonie of leverkruid bezit grote geneeskracht tegen alle ontstekingen in de mond, de mondholte en de keel. Aan dit kruid moet men denken bij angina, keelziektes,bedorven mond en ontstoken slijmhuid van de mond.
Mensen die wegens hun beroep veel moeten spreken of zingen, zouden uit voorzorg elke dag met agrimoniethee moeten gorgelen.

Salie
Uitwendig is saliethee bijzonder aan te bevelen bij ontsteking van de amandelen, keelziektes, etterende tanden, ontstoken keel en mondholte.
Thee van salie helpt ook bij bloedende en losse tanden, bij verweking of verzwering van het tandvlees. Men gorgelt met salliethee of legt er gedrenkte wattepropjes op.

Zweedse kruiden
Indien de keel ontstoken of wond is, zodat men niets eten of drinken kan of maar moeilijk kan slikken, dan neemt men 's morgens, 's middags en 's avonds druppels, laat die langzaam door de keel gaan de genezing zal spoedig volgen, en de ontsteking verdwijnt.

Spreuken en gezegden
Alles door het keelgat jagen.
Het schoot me in het verkeerde keelgat, ik werd er kwaad om.
Het verkeerde keelgat, de opening van de luchtpijp.
In het verkeerde keelgat schieten, ongunstig uitpakken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 27 maart 2009 10:02

Klierkoorts
(Lat. mononucleosis infectiosa) Infectieziekte, vnl. bij jonge mensen voorkomende, die wordt gekenmerkt door koorts, keelpijn en halsklierzwelling.

De klierkoorts is voor het eerst beschreven door Emil Pfeiffer, een Duits kinderarts (1846-1921). Ze wordt door een virus veroorzaakt, het virus van Epstein-Barre.
De besmetting verloopt via direct persoonlijk contact. De kwaal komt vnl. in de mond- en keelholte voor (kissing disease), waar de besmetting zich soms nog geruime tijd na afloop van de ziekte kan handhaven. Ten gevolge van de ziekte onstaan antilichamen in het bloed, ofschoon bij een groot aantal jeugdigen die geen klierkoorts hebben gehad, eveneens antilichamen kunnen worden aangetoond; hieruit zou kunnen worden geconcludeerd dat de ziekte op kinderleeftijd vaak in verzwakte of miskende vorm voorkomt.
Soms kan het ziektebeeld worden gecomplicerd door miltzwelling, geelzucht en andere verschijnselen. De diagnose wordt in de eerste plaats bevestigd door het zeer kenmerkende bloedbeeld: sterke leukocytose en sterke lymfocytose, met een groot percentage atypische lymfocyten; in de tweede plaats door de serologische reactie van Paul-Bunnell. Tenzij de keelontsteking gecompliceerd wordt door een ontsteking met streptokokken, zijn antibiotica van weinig therapeutsch nut. In de meeste gevallen volgt het herstel binnen enkele weken en de besmettelijkheid blijft bij vermijding van direct contact gering te zijn.

Natuurmiddel
Smalle en Brede weegbree
Een gezwel mag nog zo kwaadaardig zijn, het verdwijnt als men er verse, fijngewreven weegbreebladeren op legt. Zo helpen deze bladeren ook bij kwaadaardig gezwollen klieren als men er de zieke lichaamsdelen mee behandelt.

St. Janskruid
St.Janolie helpen bij gezwollen klieren.

Paardebloem
Gezwollen klieren verminderen als men de kuur met verse stengels drie tot vier weken volhoudt.

Goudsbloem
Bij besmettelijke ziektes (virusziektes), bakterienverspreiding, is deze thee een buitengewone hulp.

Daslook
De Zwitserse natuurgeneesheer kruidenpastoor Kunle prees de plant als volgt: >> Zij reinigt heel het lichaam, drijft zieke, vastzittende stoffen uit, maakt bloed gezond, verdrijf en vernietigt giftige stoffen. Sukkende mensen met huiduitslag, bleke gezicht, kliergezwellen en reuma zouden daslook als goud moeten waarderen. Geen kruid ter wereld is zo werkzaam om maag, darmen en bloed te reinigen<<

Gezegde
Als een klier, mispunt doen; plagen, pesten; zeuren; vervelend zijn of doen over iets: Ergens (lang) over klieren.
Klier niet zo de hele tijd!
Vervelend: Een klierachtige vent.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 31 maart 2009 08:35

Longontsteking
kan door bacterien (pneumococci) of door virussen veroorzaakt worden. De eerste vorm kan met succes behandeld worden met penicilline. Viruspneumonie, veroorzaakt door een adenovirus, myxovirus of mycoplasma, is een onaangename , maar goedaardige vorm van longontsteking, die meestal spontaan geneest en die vaak epidemisch optreedt. Men geeft hierbij wel antibiotica - die tegen virussen onwerkzaam zijn - om een eventuele bacterieninfectie te voorkomen. Longontsteking is soms een complicatie die optreedt bij andere, vooral slepende en uitterende ziekten en ook bij bejaarde patienten die langdurig bedlegerig zijn; ze is dan dikwijls de directe doodsoorzaak.
Bij de meeste huisdierensoorten komen verschillende soorten van longontstekingen of pneumonie voor.
Wat de oorzaak betreft, is in de laatste decennia gebleken dat vooral virussen, mycoplasma en parasieten belangrijk zijn. De microbiele besmettingen bijv. met pasteurella en streptococci zijn veeleer van secundaire aard. Daar de virusinfecties van de longen in de meeste gevallen gunstig evolueren, is het van belang de secundaire kiemen met antibiotica te bestrijden. Preventief kan men tegen verschillende virale longziekten met goed gevolg vaccineren.

Natuurmiddel
tijm
Als er gevaar is voor longontsteking wordt deze thee elk uur gedronken; zijn goede werking zal niet uitblijven.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Parktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 03 apr 2009 09:55

Maagontsteking (Lat. gastritis)
Ontsteking van het maagslijmvlies.

Men onderscheidt acute en chronische maagontsteking. De acute vorm manifesteert zich vooral frequent bij alcoholisten, maar zij kan ook optreden na gebruik van overmatig gekruide spijzen, oalook na gebruik van etsende stoffen. De symptomen zijn heftige pijnen in de maagstreek, een witachtig beslagen, droge tong, vaak misselijkheid of braken en geen of weinig koorts. De acute ontsteking kan in de chronische vorm overgaan, maar ze kan ook op zichzelf onstaan door hyperchloorhydrie. Branden of zwaar gevoel in de maagstreek na de maaltijden, opgezette maag, wisselend hongergevoel en beslagen tong zijn hier de voornaamste symptomen. De chronische ontsteking ontstaat niet alleen door verkeerde voeding en vooral ook door slecht kauwen, maar eveneens door aerofagie.

Bij dieren gaat maagontsteking vaak gepaard met darmontsteking. Zowel de chronische als de acute maagontsteking komen voor. Symtomen van acute maagontsteking bij de hond en de kat zijn vooral braken. Bij chronische maagintsteking vermageren alle dieren sterk wegens slechte vertering; zoutzuur- en pepsinesecretie worden deficitair. Vooral parasieten veroorzaken maagontsteking. Bij herkauwen komt lebmaagstrongylose of ostertagiose voor, waarbij de dieren diarree hebben en snel vermageren. Verder kan maagontsteking ontstaan door inwerking van etsende stoffen. Bij behandeling moet men zich richten op de oorzaak, dus antiparasitaire middelen en verder slijmhuidbeschuttende medicamten toedienen.

Natuurmiddel
Duizenbladthee help de maagkrampen ophouden.

Kaasjeskruid bij ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis) bij ontstekingen van de slijmvlies darm- of maagkanaal.

Notenboom of Walnoot Uit de onrijpe noten die men plukt voor St. Jansdag, ongeveer half juni ( men moet ze dan nog gemakkelijk kunnen doorprikken), bereidt men een voortreffelijke notengeest die maag, de lever en het bloed reinigt en ook bij zwakke maag en darmontsteking zijn taak vervult. Bovendien is het een uitstekend middel tegen te dik bloed.

Zweedse kruiden een beetje lauw warm water en een theelepeltje zweedse kruiden erin help ook heel snel.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 apr 2009 10:16

Niersteen Een voor werpje dat zich het nierbekken kan vormen, vooral als de urine sterk geconcentreerd is, waardoor moeilijk in water oplosbare stoffen, kunnen neerslaan.

Naar de grootte onderscheidt men nierstenen, niergruis en nierzand.
De nierstenen kunnen bestaan uit calciumoxalaat, culciumfosfaat met calciumcarbonaat of urinezuur met uraat. Andere samenstelling komen zelden voor. Wanneer een niersteen uit het nierbekken door de urine wordt meegevoerd in de urineleider, die betrekkelijk nauw is, kunnen zeer hevige koliekpijnen ontstaan. Als de niersteen niet spontaan in de blaas terechtkomt moet men proberen de urinestroom te versterken. Soms moet de niersteen operatief worden weggenomen. Aan patienten die een niersteen hebben gehad wordt meestal aangeraden veel te blijven drinken. Er worden ook dieeten voorgeschreven om de kans op nieuwe stenen te verminderen, maar het resultaat is twijfelachtig.

Niersteen bij dieren
Nierstenen worden vooral waargenomen bij het paard, bij de hond en soms ook bij het rund en het schaap. Bij het paard kunnen ze vrij groot zijn en het hele nierbekken vullen. Meestal bestaan nierbekkenstenen uit calciumcarbonaat of calciumfosfaat. Bij de hond kunnen ook cystinestenen voorkomen.

Natuurmiddel
Blaasgruis en nierstenen
De brandneteltinktuur, die in de homeopatie vaak gebruikt wordt, kan ik bij deze ziekte ten zeerste aanraden en wel indien verdund gebruiken. Deze tinktuur is in de apotheken, reformwinkels, kruidenwinkels en bij de drogist te krijgen, meestal is erdan ook een gebruiksaanwijzing bijgesloten. Zoals we al onder het hoofdstuk heermoes hebben geschreven, helpen de zitbaden van heermoes uitstekend bij nierengruis, blaasgruis en niertenen, waarbij dan tegelijkertijd warme heermoesthee gedronken moet worden. In oude kruidenboeken worden ook wel geschreven dat het welriekende viooltje, de ooievaarsbek en de beredruif goed tegen nierstenen zijn. Hoewel het hoge looistofgehalte van de beredruif door sommige mensen niet goed verdagen wordt. Er ontstaat dan een gevoel van misselijkheid, men moet vaak overgeven. Daarom kan men b.v. in plaats van beredruif ook de bladeren van de pereboom nemen, die ook goed tegen nierstenen zijn.

De gele bloemetjes van de agrimonie, die langs bosweggetjes, bij struikgewas, of aan randen van de bossen groeit, die bloemen - die op goudgele aren lijken - vinden we dan van juni tot september. Wij kunnen hier een uitstekende thee van maken die goede resultaten geeft bij niergruis en nierstenen, zelfs bij galstenen. Niet voor niets wordt deze plant in de volksmond ook wel >>Allemansgerief<< of >>Koningin van de kruiden<< genoemd. Een mengsel van 20gr. argrimonie, 20gr. stalkruid, 20gr. herderstasje, en berkenbladeren helpt voortreffelijk.
De thee 1 minuut laten trekken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 08 apr 2009 14:15

Oedeem
Ziekelijke waterophoping in het celweefsel, inz. in het onderhuids bindweefsel.

Waterzucht.

Oedeem ontstaat tengevolge van een verstoring van de vloeistofuitwisseling tussen het vocht dat in de weefsels aanwezig is en het vocht dat zich in het bloed en de lymfvaten, of, tengevolge van een verhoogde bloeddruk, in de capillairvaten bevindt. In een enkel geval is een aangeboren neiging tot vaatwandlekkage de oorzaak
(oedeem van Quincke). Oedeem kan zich ook voordoen als het bloedplasma te weinig eiwitten bevat, waardoor de opslorping van weefselvocht wordt bemoeilijkt. Vandaar ook het optreden van het hongerroedeem bij ondervoeding.

Oedeemziekte bij dieren
Ziekte bij jonge opgroeiende varkens rond de speenleeftijd, gekenmerkt door zwelling van de oogleden, hese stem, lastige ademhaling en zwijmelende gang.

Natuurmiddel
Mais
Als snelwerkend en degelijk waterafdrijvend middel is de thee van de maisbaard geschikt. Deze is ook werkzaam en onschadelijk als vermageringsmiddel en een middel tegen vetzucht (wat vandaag de dag voor veel zwaarlijvige en vetzuchtige mensen in onze welvaartsmaatschappij zeer aktueel is. Als de maisbaard niet helemaal droog is en lang blijft liggen, verliest hij zijn waterafdrijvende waarde en wordt in tegenstelling hiertoe stoelgangbevorderend.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 15 apr 2009 13:53

Ontsteking
Een algemeen verschijnsel bij ontsteking is koorts.
Plaatselijk neemt men warme, rode en pijnlijke zwellingen waar. Bij microscopisch onderzoek vindt men het samengaan van ophoping van bloed in de bloedvaten, oedeem, leukocytose, infiltratie van leukocyten in het omringende weefsel, veranderingen van de reticulaire cellen en bindweefselcellen, die optreden als fagocyten. Het aangetaste weefsel kan tenslotte verharden (sclerose).
Er zijn vele oorzaken van ontsteking. Het meest bekend zijn de ontstekingen door het binnendringen van microben die ziekteverwekkerd zijn (integenstelling tot microben die saprofytisch zijn, d.w.z. alleen hun voedingsstoffen aan de weefsels onttrekken). Sommige bacterien veroorzaken zulke karakteristieke veranderingen van de weefsel, dat ze daardoor alleen al herkenbaar zijn. Andere oorzaken van ontstekingen kunnen zijn: verwondingen, fysische invloeden
(zonnestraling, rontgenstralen, gammastralen), chemicalien (etsende stoffen) en stoffen waarvoor het lichaam een intolerantie of allergie vertoont.
De behandeling van ontstekingen moet zich richten op de oorzaak (bestrijding van bacterien, bescherming tegen schadelijke invloeden, behandeling van de allergie). Symptomatisch werken acetylsalicylzuur, butazone, cortison en derivaten hiervan, die de verschijnselen bestrijden zonder de oorzaak weg te nemen.

Natuurmiddel tegen ontstekingen

Agrimonie of leverkruid, Duizenblad, Goudsbloem,
Herderstasje, Klein Hoefblad, Kamilie,
Notenboom of Walnoot, Smeerwortel, Vrouwemantel,
Zweedse kruiden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 21 apr 2009 10:20

Oorsuizen

Voortdurend of met tussenpozen suizen in het oor, zonder dat er geluid van buiten in het oor komt. (De oorzaak is meestal een ooraandoening, maar oorsuizen kan ook optreden bij atherosclerose, verhoogde bloeddruk, onevenwichtigheid van het sympathische zenuwstelsel en bij vergiftigingen, bijv. door natriumsalicylaat.)

Oorsuizing
Het suizen, ruisen in het oor (inz. als ziekelijke gehooraandoening).

Natuurmiddel
Stinkende Gouwe
In wijn aangezet (30gr. kruid, wortel inbegrepen, 1 tot 2 uur in een halve liter witte wijn laten trekken) help als middel tegen het oorsuizen.

Maretak
Alle ziekteverschijnselen die met abnormale bloeddruk gepaard gaan zoals het stijgen van bloed naar het hoofd, duizeligheid, oorsuizen en storingen bij het gezichtsvermogen ruimt hij uit de weg.

Zweedse kruiden
Ook oorsuizen en oorgefluit houden op, als men een propje watten met druppels in het oor steekt. Bij oorpijn en oorsuizen, doet men een propje watten met druppels erop in het oor. Het help zeer goed en brengt zelfs het verloren gehoor weer terug.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 apr 2009 10:02

Parkinson (ziekte van) (Lat paralysis agitans),

aandoening die vooral wordt gekenmerkt door bevingen en door onwillekeurige, niet te onderdrukken trillingen van de spieren, een algemene stijfheid van de spieren, waardoor de patient weinig vrijwillige bewegingen kan maken, en evenwichtsstoornissen.
De ziekte is door Parkinson als paralysis agitans beschreven.
Er bestaat echter geen paralyse (verlamming) van spieren bij deze ziekte, wel een duidelijke beperking van het vermogen om bepaalde spieren te gebruiken, waardoor de patient een weinig beweeglijke, trage en zelfs versufte indruk maakt.
De ziekte begin meestal tussen het veertigste en vijftige levenjaren en verloopt langzaam progressief, zodat dikwijls pas op latere leeftijd het bestaan ervan wordt onderkend. Door nerveuze spanningen kunnen de ziekteverschijnselen, in het bijzonder het beven van de handen, versterkt worden en daardoor eerder worden herkend.
De oorzaak van de ziekte is onbekend. Door sommigen wordt een belangrijke invloed toegeschreven aan de grijze kernen in de hersenen
(o.a. de globus pallidus). Na sommige infectieziekten en vergiftigingen kunnen verschijnselen optreden die aan de ziekte van Parkinson doen denken; men vat deze meestal samen onder de term parkinsonisme.
Tijdens het voortschrijden van de ziekte op latere leeftijd worden ook andere karakteristieke symptomen waarneembaar: verstrakking van het gelaat met verhoogde talgafscheiding. De patient krijgt steeds meer de neiging voorover te lopen en te zitten, de ellebogen en de vingers worden meestal in een gebogen stand gehouden. Op sommige aangetaste delen van het lichaam ziet men op oedemen lijkende zwellingen en een paarse verkleuring vande huid (bijv. van de wangen).
Een geneesmiddel voor de ziekte is evenmin bekend. Men kan wel door massage warme baden en medicijnen (disipal) het trillen van de handen doen verminderen.
Verder kan men trachten de toestand van de patient te verbeteren door het geven van atropinepreparaten of antispasmodische middelen (om de spierspanning te verminderen). In de laatste jaren heeft men wel geprobeerd door operatief ingrijpen in de hersenen (gedeeltelijke vernietiging van de globus pallidus of van een thalamuskern) het verloop van de ziekte gunstig te beinvloeden.
De ziekte van Parkinson is ongeneeslijk, maar nooit dodelijk. De verschijnselen ervan kunnen echter wel, vooral in een later stadium, voor de patient bijzonder onaangenaam zijn.

Natuurmiddel

Verse bladeren van klaverzuring - die als een tapijt de bodem bedekt in onze naald- of loofbossen - worden gewassen en vochtig geperst. Elk uur neemt men wat van dat sap drie tot vijf druppels verdund in duizenbladthee, waarvan men per dag vier of vijf koppen toebereidt. Per kop één volle theelepel duizendbladbloem met heet water overgieten en kort laten trekken. Klaverzurindruppels moeten minstens met drievoudige hoeveelheden thee verdund genomen worden. Terzelfdertijd wrijft men de ruggegraat in met vers geperst klaverzuringsap, maar ook afwisselend met duizendbladtinktuur. De bloemen die men bij zonneschijn plukt, worden in 38% tot 40% graanjenever of fruitbrandewijn gelegd en laat deze 14 dagen in de zon of warmte trekken. Overdag legt men vier uur lang compressen met zweedse druppels (voor in gevet met goudsbloemzalf) op het achterhoofd, zodat de zieke er in huis mee kan rondwandelen.

Zou er behalve het beven ook een zekere stijfheid in de ledematen opkomen, dan neemt men volledige baden met 200 gram tijm. Met dezelfde kruiden kan men drie baden toebereiden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 27 apr 2009 13:14

Prostaataandoening
De bekendste prostaataandoening is de vergroting van de prostaat, die kan leiden tot moeilijkheden bij het urineren. De urine komt met kleine hoeveelheden tegenlijk en in een later stadium druppelt de urine vanzelf uit een overvolle blaas (prostatisme).
Door de ophoping van urine in de urinewegen kunnen de nieren worden beschadigd en zonder behandeling zou de patient door uremie kunnen overlijden.
De prostaat moet dan operatief worden verkleind of verwijderd (prostatectomie). Prostaatkanker* doet zich vrij zelden voor.

Bij dieren
De meeste prostaataandoeningen komen bij hond voor. Ze geven aanleiding tot moeilijke defecatie en moeilijke urinelozing. Ontsteking van de prostaat kan soms tot abcesvorming evolueren. Prostaatcysten veroorzaken slecht ziektetekens wanneer ze zeer groot worden. Prostaathypertrofie komt voor bij honden die ouder dan 6 jaar zijn. Ze gaat vaak gepaard met cystevorming. Kanker van de prostaat bij de hond en ook bij andere dieren komt praktisch niet voor.

Natuurmiddel
Kleinbloemige wilgeroosje
Veel mannen die aan moeilijkheden aan de prostaat lijden, kunnen door het gebruik van het kleinbloemige wilgeroosje genezen zonder ooit geopereerd te hoeven worden. Indien men al geopereerd is kan men de wilgeroosjethee tegen o.a. het branderig gevoel na zo'n operatie nemen, die klachten verdwijnen dan vaak, men dient echter ook de arts om raad te vragen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Praktische zelfhulpgids

Berichtdoor kruidenvrouw » 29 apr 2009 08:12

Reumatiek,reumatisme

De indeling en classificering van de reumatische aandoeningen is moeilijk en vaak nog onzeker. De aandoeningen van de spieren en gewrichten kunnen in vele vormen voorkomen en zeer verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Men onderscheidt een groot aantal vormen van artropathie (gewrichtaandoening). waarvan de belangrijkeste zijn:

1. acuut gewrichtsreuma, dat vooral bij jonge mensen voorkomt in de vorm van een plotseling optredende pijnlijke ontsteking van verschillende gewrichten. Daarbij wordt dikwijls ook de hartspier aangetast;

2. subacuut gewrichtsreuma, dikwijls een gevolg van een infectie in de keel door streptokokken. Het kan bestreden worden met behulp van antibiotica;

3. chronisch reuma in vele gewrichten (chronische polyartritis), een ernstige, progressief verlopende aandoening van de gewrichten, die in herhaalde aanvallen optreedt en tot steeds ernstiger beschadiging en functieverlies van de gewrichten leidt, vooral van de gewrichten tussen de vingerkootjes, maar ook van het schouder-en heupgewrichten. De ziekte kan soms ginstig beinvloed worden door het geven van corticosteroiden;

4. reumatisce verschijnselen als begeleiden van psariasis:

5. recidiverend reuma, een vorm van reuma die in steeds terugkerende aanvallen voorkomt. De beide laatstgenoemde varieteiten zijn zeldzaam. Een tweede groep wordt gevormd door de directe infectie van een gewricht als gevolg van bloedvergiftiging bij besmetting met tuberculose, syfilis, brucella, virussen, enz.

Onder artroses verstaat men degeneratieve afwijkingen van een of meer gewrichten, waarbij geen bacteriele infectie aantoonbaar is. Deze vorm kan vele gewrichten aantasten en is dikwijls een uiting van veroudering (slijtage) van de gewrichten. Men ziet deze vorm o.a. bij oudere vrouwen, vooral bij een te groot lichaamgewicht waardoor de gewrichten overbelast worden en meer aanslijtage blootstaan. De aandoening treft soms de voet en de tenen, soms de knieen, het dijbeen, dehalswervels of de gewrichten van de vingers.
Naast deze vormen kunnen nog andere gewrichtafwijkingen en -aandoeningen voorkomen, bijv. stofwisselingsziekten (jicht, alkaptonurie), zenuwaandoeningen, aandoeningen van de spieren en pezen die met reuma vergelijkbare pijnaanvallen veroorzaken, maar niet de gewrichten aantasten.

Natuurmiddel
De meest gebruikte natuurmiddel is brandnetels men drink de 5 tassen brandnetelthee in een dag verspreid met over twee tassen een theelepeljes zweedse kruiden. Andere kruiden voor gewrichtes aandoeningen zijn deze:Agrimonie of leverkruid, Daslook, Duizenblad, Ereprijs, Mais, Heermoes.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

VorigeVolgende

Keer terug naar Gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast