Liefste lezeressen,

Dit forum wordt op non-actief gezet. Je kan het nog steeds raadplegen, maar je kan geen nieuwe vragen stellen of reacties achterlaten. Er werd te veel misbruik gemaakt van het forum onder andere door spam. Wij willen nog steeds jullie meningen en vragen horen! Daarvoor kan je nu terecht op onze Facebook.

Groetjes,
Het hele Libelleteam.

De gezondheidsmiddelen uit grootmoeders tijd

Voel je je niet lekker en zoek je lotgenoten om mee te praten? Heb je graag advies over een behandeling voor je eraan begint? Heb jij nuttige gezondheidstips? Gezondheidstopics vind je hier.

De gezondheidsmiddelen uit grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 22 apr 2008 08:26

Kruiden

Anijsthee kan gebruikt worden om borstvoeding te stimuleren.
Een kop gekookt water toevoegen aan een eetlepel fijngemaakt zaadjes en een kwartier latten trekken. Eventueel zoet maken met honing.
Ook kunnen anijszaadjes worden toegevoegt aan hoestsiroop.

Bloemen en planten

Agrimonie wordt in de lichaamsverzorging gebruikt vanwege zijn samentrekkende ( adstringerende) werking. Vroeger werd agrimonie ook gebruikt tegen lever-,darm- en miltproblemen en om wonden te reinigen.

Akkerleeuweklauw heeft veel weg van vrouwemantel. Mens met nier- of blaasproblemen kunnen dit plantje gebruiken vanwege de vochtafdrijvende werking

Arnica kan het best gebruikt worden in olievorm bij blauwe-en pijnlijke plekken op de huid. Om zelf arnica-olie te maken kunt U verse of gedroogde arnica blaadjes en bloemen een paar dagen laten weken in warme sesam-of olijfolie. Daarna zeven. Arnica mag alleen gebruikt worden als de huid niet kapot is, dus bij verstuiking e.d.

Vruchten.

Deze aalbessen zijn heel smakelijk en gezond. Er zitten veel vitaminen in.
U kunt ze zo eten of er sap of jam van maken.

Aardbeien zijn een belangrijke leverancier van vitamine C. verder zijn ze geschikt, dankzij een hoog ijzergehalte, om bloedarmoede te bestrijden.
Een gezichtsmasker van plakjes aardbei is een opfrisser voor uw huid.

Abrikozen helpen een handje om de kwaliteit van het bloed te verbeteren.

Amandelen
Werken tegen slapeloosheid, spier- en zenuwaandoeningen.
Ze bevatten veel kalk.

Ananas bewerkstelligt een goede spijsvertering en het sap van verse ananas kan als gorgedrank gebruikt worden voor een pijnelijke keel.
Onrijpe ananas werkt vochtafdrijvend.
Ook wordt rijpe ananas gebruikt tegen reuma, jicht en hooikoorts.
Vers ananas, gesneden of geraspt kan op likdoorns worden gedaan.

Appels zijn een gezond 'tussendoortje' die een goede spijsvertering bevorderen. Tegenwoordig wordt vaak aangeraden om een appel geschild te eten, in verband met eventuele pcb's die zich onder de schil verzamelen. De appel moet in ieder geval goed gewassen worden voor hij wordt opgegeten. Appels bevatten veel vitaminen, mineralen en aminozuren en hebben ook een geneeskrachtige werking bij verstopping, darminfecties, reuma, heesheid, hoofdpijn en diaree ( geraspt en bruin laten komen).

Avocado werkt tegen uitputting, droge huid ( vooral avocadoolie),
gespannen zenuwen en leveraandoeningen.
Maar avocado's zijn ook lekker en gezond. Gebruik ze bijvoorbeeld als basis voor een saladedressing of wanneer u een gezonde en smakelijke sandwich wilt maken.

Champignons bevatten naast vitamine B en C aantal waardevolle mineralen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd.

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 apr 2008 08:21

Basilicum
Thee, gezt van zoet basilicum, kan goed worden gebruikt in geval van spijsverteringsproblemen, koorts, verkoudheid, griep, nier- en blaasproblemen, hoofdpijn, overgeven, verstopping en zenuwaandoeningen. Het lijkt wel haarlemmerolie, overal goed voor!

Bernagie
De kleine, vers blaadjes van deze plant smaken heerlijk door salades en kruidenboter. Bernagie werkt opbeurend en stimulerend, het geeft moed en kracht. De plant bevat veel kalium en calcium en werkt bloedzuiverd. Net als komkommer werkt bernagie verkoelend en is bij zwellingen en blauwe plakken een prettig geneesmiddel, evenals bij koorts en bronchitis. Wat deze laatste twee kwaaltjes bedreft: hiervoor kan bernagie zowel inwendig ( thee) als uitwendig ( in stoombad) gebruikt worden.

Bomen
Thee gezet van eikenschors kan bij diarree gebruikt worden.

Bloemen en planten
Balsemwormkruid kan bij verschillende kwaaltjes van pas komen. Zo werkt dit kruid bijvoorbeeld ontsmettend en samentrekkend en is daarom bruikbaar bij de verzorging van wonden. Gemengd met wat olijfolie kan er een goede wondzalf van gemaakt worden. In geval van insektenbeten en -steken kan deze plant ook dienst doen

Kneus de bladeren van balsemwormkruid en leg die op de pijnlijke plek. Een sterke gezette thee van het blad werkt versterkend bij baarmoederklachten, verkoudheid en een onrustige maag. Vanwege de heerlijke geur van dit kruid is het heel geschikt in lotione en badwater.

Bijvoet heeft een neutraliserend effect in vette spijzen. Een slap gezette thee van de bladeren en wortels verlicht menstruatiepijn. Een echte opkikker is een bad met een sterk aftreksel van deze plant.

Brandnetel heeft een zuiverende werking op het bloed en is een uitstekend middel om urinewegonstekingen te bestrijden. Vanwege de algemeen reinigende werking wordt brandnetelthee anbevolen aan mensen die willen vasten of lijnen. Doe wat versgesneden brandnetelbladeren in soep of salade.

Vruchten
Bananen zijn heel voedzaam en bevatten een boel energie en voedingsstoffen. Sommige mensen krijgen constipatie door het eten van bananen. Gebruik ze dan in combinatie met andere vruchten en in kleine hoeveelheden. De binnenkant van de schil kan goede diensten bewijzen bij brandwonden en steenpuisten. Een smeerseltje van geprakte bananen is verzachtend voor aambeien.

Bananenschillen zijn ook goed voor meststof voor de rozen, in kleine stukjes snijden.

Bramen kan men op vele plaatsen vinden. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze werken verzachtend op de keel en kunnen bij diarree gegeten worden. Kinderen vinden dat vaak geen straf.

Granen
Boekweit heeft bloeddruk-verlagende eigenschappen, tenminste als men het ongepeld eet. De aderen worden erdoor beschermd en versterkt.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd.

Berichtdoor kruidenvrouw » 24 apr 2008 08:23

Keukenkruiden
Cayenne kan als eerste hulpmiddel bij veel ziektesymptomen genomen worden. Als het dagelijks driemaal gebruikt wordt ( een kwart theelepek )
werkt het heilzaam voor het hart en de bloedciculatie. Het help hartaandoeningen, griep, hoofdpijn spijsverteringsproblemen en depressies voorkomen. Het kan het beste ongekookt gebruikt worden.

Cayennepeper kan ook toegepast worden op pijnlijke tanden en kiezen en ontstekingen.

Cayenne heeft de eigenschap dat het de bloedcirulatie normaliseert.
Het kan dan ook goed gebruikt worden bij bloedingen en bij hoge- en lage bloeddruk.

Citroenmelisse heeft kalmerende en krampwerende eigenschappen.
U kunt er gewoon thee van zetten. Het werkt ook opbeurend. En om die reden is het goed te gebruiken bij verschillende kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, koorts, verkoudheid, misselijkheid.

Een kompres van citroenmelisse kan wondpijn verzachten. Maar het werkt niet pijnstillend en verkoelend maar ook antiseptisch.
Een heerlijk kalmerend bad krijgt men door een sterke extract van melisse in het badwater te doen.

Bomen en struiken.
Maretak kan bij kramp of bloedsomloopstoornissen eengoede hulp zijn. Het is zowel bij een te hoge- als ee, te lage bloeddruk bruikbaar.

Olijfboom
Thee van olijfbladeren werkt tegen hoge bloeddruk en verlaagt het suikergehalte van het bloed.

Vruchten
Citroenen zijn goed te gebruiken bij spanningshoofdpijnen.
U moet flink snuiven aan gedroogde citroenschillen.

Van citroenen kan men een middeltje maken waar de lever baat bij heeft: doe het sap van twee a drie citroenen in een glas water en voeg er honing aan toe. Kauwen op citroen, inclusief de schil, word gebruikt om reuma te voorkomen.

Granen.
Gerst wordt, net als rogge, wat minder vaak gegeten dan tarwe.
De hoge voedingswaarde van deze graansoort zou echter toch aanleiding moeten zijn om er regelmatig wat van te gebruiken.
Gerst heeft koortswerende eigenschappen en kan ook in de vorm van een mengesel van gerst-aftreksel met melk en honing gebruikt worden bij keelpijn.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoederstijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 25 apr 2008 07:54

Keukenkruiden
Daslook (wilde knoflook) is evenals knoflook in het bezit van geneeskrachtige eigenschappen. Het eten van vers daslookbladeren,
(bijvoorbeeld gehakt op brood) is aan te bevelen wanneer men een zuiveringskuur wil doen in het voorjaar of wanneer men krampt met chronische huidziektes. De daslookknolletjes kunnen op dezelfde manier als knoflook gebruikt worden. Mensen met een gevoelige maag kunnen de fijngemaakt bladeren en knolletjes laten trekken met melk en daarna de melk drinken. Daslook werkt gunstig op maag en darmen. Wormen verdwijnen door het gebruik van daslook als sneeuw voor de zon en ook de geheugenfunkties worden posief beinvloed door het eten van dit plantje.

Dille kunt Ugebruiken bij maagpijn (ook bij kinderen).
Teveel gegeten en daardoor problemen bij het in slaap vallen?
Neem dille. Moeders die bang zijn niet genoeg borstvoeding voor hun kind te hebben kunnen ook dille gebruiken. Dagelijks wat dille-thee drinken.

Dragon versterkt het aroma van andere kruiden en heeft een verwarmend effect.

Bomen en Planten.
Duivelskruid bezit geneeskrachtige eigenschappen. Het is een ongevaarlijk, goed werkzaam middel om de nieren te reinigen: maar duivelskruidthee werkt ook goed bij reuma en aderverkalking.

Duizenblad stimuleert de bloedsomloop en heeft een reinigende werking. Denk eens aan deze plant als U last heeft van aambeien of spataderen. U kunt het dan in de vorm van zalf gebruiken.
Het zou door vrouwen veel gebruikt moeten worden, het werkt namelijk gunstig op de menstruatiecyclus en bij ziektes in het onderlichaam, zoals bijvoorbeeld eileideronsteking, baarmoederverzakking en witte vloed.
De beste manier om duizenblad dan te gebruiken is in de vorm van zitbad met duizenblad. Bovendien moet men dan ook thee drinken van duizenblad.

Duizendguldenkruid
Dit is een uitstekend plantje om in de tuin te hebbeb want het kan bijdragen aan een goede spijsvertering en eetlust. Niet in de tuin laten staan, maar gebruiken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Vruichten, granen en groenten

Berichtdoor kruidenvrouw » 25 apr 2008 08:41

Druiven bevatten zo veel waardevolle stoffen dat het onmogelijk is om eraan voorbij te gaan. Ze bevatten veel vitaminen A.B. en C, ijzer, calcium en andere nuttig mineralen.
Was ze wel goed schoon voor het eten, ze zijn vaak bespoten met insekticiden. Druiven zijn lekker en helpen bovendien bepaalde gezondheidsklachten te bestrijden zoals bijvoorbeeld reuma, lever- en maagprobelemen. Verder hebben ze een reinigende werking op het bloed.

Ik heb vorige jaar heb een druivenplant gezet, met dat de aarde op warm is het goed om het zelf te kweken. Druivenplant geeft niet veel aarde nodig en we laten het groeien langs de muur, en ik zal het zeker niet besproeien. Zelf gekweek veel gezonder.

Framboos
De vruchten van de framboos werken bloedversterken.
Het is ook een gezond en lekker slaapmiddel.
Heerlijk om zo maar op te peuzelen of (eventueel in combinatie met andere bessen) jam van te maken.

Granen
Gierst wordt minder gegeten dan rijst, maar kan bij veel gerechten een heel goede plaatsvervanger zijn, al was het alleen maar ter afwisseling.
Gierst bevat veel vitaminen, mineralen, eiwitten en lecithine.
Ook brood waarin gierst verwerkt zit kan heel smakelijk zijn.
Gierst heeft een gunstige werking op botten, huid en gebid.
Het werkt genezen bij onstoken slijmvlies van dikke darm en maag en is licht verteerbaar. Het sterkt de zenuwen en helpt vermoeidheid verjagen.

Groenten
Aaardappels horen niet alleen thuis op het menu, ook in uw 'medicijnkastje' verdienen ze een plaats. Denk bijvoorbeeld aan aardappelsap, dat gebruikt kan worden bij verschillende klachten zoals, maagzweren, reuma, diarree, suikerziekte. Drink het sap van een aardappel, 's morgens op de nuchtere maag.
Rauwe, geraspte aarappel kan, gemengd met wat melk, heel goed toegepast worden op zwelling en blauwe plekken.
Een schoon verband erover en regematig verversen.


Zo nog een goede weekend
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootsmoederstijd.

Berichtdoor kruidenvrouw » 28 apr 2008 08:08

Kruiden.

Eucalyptus werkt bacterie-dodend en kan gebruikt worden bij verkoudheid en griep. Men kan het in de vorm van olie gebruiken, maar ook kan men thee van eucalyptus zetten.
De olie kan zowel in- als uitwendig gebruikt worden; niet alleen bij griep en verkoudheid, maar ook bij reumatische pijnen.

Gember heeft een weldadige uitwerking op maag en darmen.
Gemberthee is dan ook een goed middel om naar te grijpen als men geteisterd wordt door spijsverteringsklachten, krampen en misselijkheid.
Neem versgerapte gember en laat die een poosje trekken in heet water.
In combinatie met citroen en/of honing kan gemberthee verlichting geven bij verkoudheid en griep.

Bomen en struiken.

Toverhazelaar ( hamamelis)
De hamamelis heeft als belangrijkste eigenschap dat hij een samentrekkende werking heeft. Daardoor is hij bruikbaar bij het stelpen van bloedingen en om kneuzingen, builen en aambeien te genezen.
Hamameliswater werd vroeger gebruikt bij ernstige diarree met bloedverlies.

Bomen en planten.

Ereprijs kan in geval van een te hoog cholesterolgehalte gebruikt worden in de vorm van thee. Het is ook behulpzaam bij het zuiver van het bloed en om de spijsvertering goed te laten verlopen. Ereprijs werkt uitstekend als kalmerend middel, bij reuma en jicht en chronisch eczeem. Uitwendig kan het toegepast worden om slecht-helende wonden te verzorgen. Doe in dat geval in ereprijsthee gedrenkte doeken op de wonden.

Vruichten.

Grapefruit zit, net als alle andere citrusvruchten, boordevol vitaminen en mineralen. Dpitten kan met eten om wormen tegen te gaan.

Guave
Het sap van deze vrucht bevordert een goede spijsvertering.
Een mengsel van guave en kokosnoot is een ware lekkernij en bovendien heel gezond.

Groenten en andere middelen.

Bruine rijst werkt stimulerend op de spijsvertering. Droog-geroosterde bruin rijst die gekookt wordt helpt tegen diarree.
Zilvervliesrijst is even boekweit een goed hulpmiddel om een hoge bloeddruk te behandelen.
Rijst is rijk aan vitaminen, mineralen en sporen-elementen en zou regelmatig op het menu moeten voorkomen. Dit geldt natuurlijk weer alleen voor zilvervliesrijst ( is ongepeld).
Rijst kan, behave bij warme maaltijd ook in salades worden verwerkt.

Andijvie werkt tegen darmgassen. Het is een hulpmiddel bij slecht werkende nieren en is bloedzuiverend. Andijviesap op de nuchtere maag helpt bij obstipatie.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Uit grootmoederstijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 29 apr 2008 08:46

Kruiden
Kaneel werkt verwarmend, het kan worden gebruikt om 'koude' spijzen een 'opwarmertje' te geven. bijv. fruit en zuivelprodukten. Het werkt gunstig op spijsvertering en kan, bijv. in combinatie met wat honing, heel goed gebruikt worden bij gasvorming en diarree.
Warm water met wat kaneel kan gebruikt worden om de mond fris te spoelen. Verder bevordert kaneel de borstvoeding.

Kamilie werkt kalmerend en verzachtend. Thee gezet van kamille en gember is een uitstekend middel om snel van een verkoudheid, griep, maag- en darmstoornissen, diarree, menstruatiepijn, zenuwachtigheid en slapeloosheid af te komen. Ook kan kamille-thee, als het sterk gezet wordt, dienst, doen als gorgeldrank bij keelpijn.
Een stoombad van kamille heeft een zuiverende werking op de huid.
Kortom: een doosje kamille-thee mag eigenlijk niet onbreken in uw huishouden.

Bomen en planten
De vlier heeft de eigenschap vliegen an andere insekten op een afstand te houden en dus ook de bijhorende insektenbeten.
Vlierbloesemthee kan gebruikt worden bij verkoudheid.

Walnoot
Wanneer je thee van de bladeren van de walnoot dan heb je een hulpmiddel tegen huidaandoeningen.
Ook bij spijsverteringsstoornissen, suikerziekte og geelzucht kan dit hulp bieden. Walnootbladthee heeft een reinigende werking op het bloed. Door er mee te gorgelen kan men het gebruiken tegen tandvleesontstekingen.
Uitwendig kan het als volgt worden toegepast: Doe een aftreksel van walnootbladeren in een warm bad en gebruik het om van acne, zweetvoeten, witte vloed of huiduitslag af te komen.

Vruchten
Hazelnoot kan als medicijn gebruikt worden bij ouderdomsverschijnselen , zwangerschap en suikerziekte. Maar ook bij lintwormen en niersteen zijn hazelnoot een goede hulp.

Groenten en andere middelen.
Artisjok bevat veel vitaminen en mineralen. Het is vochtafdrijvend en kan gebruikt worden bij reuma.

Asperges zijn lekker maar hebben nog meer in huis. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen en hebben geneeskrachtge werking bij leverstoornissen, nierproblemen, vermoeidheid en bloedarmoede, impotentie en jicht. Voorts werkt de groente vochtafdrijvend.

Aubergine moeten goed rijp zijn voor men er gebruik van maakt.
Te gebruiken om verstopping, bloedarmoede of leverproblemen te behandelen. Bovendien heeft aubergine een kalmerend werking.

Ik denk dat de mensen van vroeger niet veel dokters nodig hadden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 30 apr 2008 09:02

Kruiden
Kawij ( Kummel )
Het zaad van dit plantje is heel kruidig en scherp en heeft zowel op de eetlust als op de spijsvertering een gunstige invloed. Voor de maaltijd op vat karwijzaad kauwen en de vertering zal voorsoedig verlopen.
Men kan van het zaad ook thee zetten om bij reeds ontstane spijsverteringsproblemen wat van te drinken
Vroeger kregen vrouwen vaak brandewijn met karwij-olie en suiker om de weeen in het kraambed te verlichten.

Knoflook heeft veel toepassingsmogelijkheden. Het wordt o.a. gebruikt bij longaandoeningen, hoge of lage bloeddruk, infecties, hooftpijn.
Uien hebben een soortgelijke werking en worden om die reder vaak in combinatie met knoflook gebruikt. De knoflook kan het beste ongekookt genomen worden; het meest werkzaam is vers geperst knoflooksap.
Het kan ook gemengd worden met olie. Deze knoflookolie kan gebruikt worden bij griep, verkoudheid, infectieziekten en koorts.
Men kan er dan gerust een theelepel per uur van gebruiken.
Bij oorpijn kan de knoflookolie ook dienst doen: een paar druppels in de oor en wat watje erop.

Bloemen en planten
Wilde kastanje
Als je de blaadjes van de kastantje droogt en er thee van zet dan heb je een goed slaapmiddeltje. U kunt ook vers blaadjes gebruiken als u dat lekkerder vindt. Drink en kopje thee voor het naar bed gaan.

Gele gentiaan
De wortel van deze plant heeft de reputatie goed bruikbaar te zijn bij het bestrijden van koorts en spijsverteringsproblemen.
Omdat het versterkend werkt op het lichaam kan het voor mensen die intensieve sport beoefenen een goed hulpmiddel zijn. De wortel kan gedroogd worden en in water of melk geweekt worden. Eventueel wat honing erbij om de bittere smaak weg te werken. Nooit gebruiken bij hoge bloeddruk of zwangerschap!

Vruchten
Jeneverbessen
Ze hebben een geneeskrachtige werking. Zo kunnen jeneverbessen bijvoorbeeld een hulpmiddel zijn bij reuma, nier- en blaasproblemen (denk aan nierstenen). Men kan in die gevallen het vocht van de bessen mengen met wat honing en een paar keer per dag vijf druppels van het mengseltje innemen. Het werkt bovendien tegen gewrichtsontstekingen en stimulerend voor de spijsvertering. Niet gebruiken bij zwangerschap!

Groenten en andere middelen.
Boerenkool heeft een desinfecterende werking bij luchtwegaandoeningen.
Verder kunnen mensen met maag- en darmklachten, jicht, reuma en spierpijn baat hebben bij het eten van deze groente. Maag- en darmpatienten moeten boerenkool rauw eten.

Broccoli bevat veel ijzer.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 05 mei 2008 08:32

Kruiden
Komijn kan heel goed gebruikt worden om een opgeblazen gevoel te voor komen of te verhelpen.
Omdat komijn een warmend effect heeft kan het in omslagen gebruikt worden om bepaalde lichaamsdelen te verwarmen.

Koriander wordt vaak gebruikt in laxeermiddelen om kramp te voorkomen. Kan als korianderthee gebruikt worden bij koorts omdat het een afkoelende werking heeft.

Bomen en struiken.
Wilg
De schors van de wilg bezit stoffen die hetzelfde effect hebben als aspirine en kan dus gebruikt worden bij koorts, hoofdpijn en andere pijnen. Een paar uur in koud water laten weken, ( twee a drie theelepels per kopje ) en drie maal daags wat van drinken.

Bomen en planten
Goudsbloem ( Calendula )
De goudsbloem heeft een heilzame werking bij wondjes aan de huid. Het kan in de vorm van olie of zalf gebruikt worden.
Het is ook geschikt voor babyverzorging. Thee van dit kruid is werkzaam tegen koorts, maagzweren en menstruatiekramp.
De goudsbloem kan bovendien gebruikt worden bij constipatie en maagklachten.

Vruchten
Kastanjes tamme
Een aftreksel van kastanjes is een goed hulpmiddel tegen wintertenen.
De vruchten stuksnijden en er kokend water bij doen. Goed laten trekken!

Kersen bevatten niet alleen veel vitamine C. ze zijn ook bruikbaar in de strijd tegen jicht en gewrichtsonstekingen. Ook worden kersen gegeten om traag werkend darmen een handje te helpen.

Groenten
Doperwten helpen een handje om het bloed te reinigen en voorjaarsmoeheid te verdrijven.

Kapucijners bevatten net als andere peulvruchten veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Komkommer werk vochtafdrijvend en kalmerend. Het is verder een bloeddrukverlagende groente en ook overgangsklachten kan men verlichten met komkommer.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 mei 2008 07:36

Kruiden
Kruidnagel kan in vorm van olie gebruikt worden om pijn, ( bijv.kiespijn ) te verdoven en om wonjes te ontsmetten. Dus bij kiespijn kauwen op een kruidnagel. Ook slecht adem kan men bestrijden door te kauwen op een kruidnagel.

Laurier
Van Laurier werd in de griekse oudheid gezegt dat het de gezondheid en het levengeluk ten goede komt. Gebruik laurier in soepen en sauzen om een lekkere smaak te krijgen, maar ook om winderigheid en slechte spijsvertering te voorkomen.
Uitwendig kan laurier gebruikt worden als kompres om bronchittis en hoest te laten verdwijnen.
Laurierolie, die gemaakt wordt door wat laurierblaadjes te verwarmen in olijfolie, is een weldaad voor pijnlijke gewrichten bij reuma en verstuikingen.

Bomen en struiken
Zwarte bessen
De blaadjes van zwarte bessen kunnen in de vorm van thee gebruikt worden om koorts en verkoudheid te bestrijden.

Bloemen en planten
Groot hoefblad is een bijzondere plant vanwege zijn geneeskrachtige werking op veel verschillende gebieden. Algehele malaise kan met groot hoefblad aangepakt worden, maar ook ondervoeding, maagzweren, infecties, spijsverteringsproblemen enz.

Vruchten
Kiwi is een goede leverancier van vitamine C.

Kokosnoot bevat veel mineralen.

Krenten zijn rijk aan mineralen. Men moet ze even opkoken en spoelen voor gebruik.

Kruisbessen kan men in combinatie met vijgen goed gebruiken als laxeermiddel. Het kauwen op kruisbessen wordt aanbevolen om gewrichtsontstekingen en leveraandoeningen te voorkomen.

Andere middelen en groenten
Koolraap bevast naast vitamine A en B veel vitamine C. Door de vochtafdrijvende werking geschikt om nierstenen, jicht, reuma en blaasonsteking te bestrijden.

Postelein heeft een kalmerende en verzachtende werking ( bijvoorbeeld bij inwendige ontstekingen ). De bloedstolling wordt gunstig beinvloed door deze groente.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 07 mei 2008 09:06

Kruiden
Marjolein heeft verschillende toepassingsmogelijkheden. Om te beginnen kan het als thee gebruikt worden bij een opgezette maag, hoofdpijn en zenuwaandoeningen. Verder kunt u uw toevlucht nemen tot het kruid als u geplaagt wordt door menstruatiepijnen.
Bovendien is het werkzaam bij zeeziekte.
Uitwendig kan het ook nog op verschillende manieren toegepast worden: als olie om pijnlijke plekken te behandelen (bijv. kiespijn) en in bad vanwege het kalmerend effect van dit kruid.

Mierikswortel is goed te gebruiken om de bloedcirculatie te verbeteren en om slecht genezende wonden mee te behandelen. Gebruik in het laatste geval een kompres met een papje van mierikswortel.

Bloemen en planten
Grote engelwortel
De zaden van deze plant lijken op jeneverbessen wat betreft geur en smaak. Van de wortel kan een aftreksel gemaak worden om de eetlust op te wekken en om, in geval van bronchitis, slijm los te maken. Grote engelwortel werkt sterk activerend, dus opletten geblazen: te grote inname kan slapeloosheid en overactiviteit veroorzaken.

Vruchten
Lijsterbessen zijn een goed en goedkoop medicijn tegen keelaandoeningen. Niet in grote hoeveelheden eten maar een paar per dag. Gewoon op kauwen. Bij heesheid en keelpijn dus goed bruikbaar. Houdt de heesheid langer aan, dan moet men een arts raadplegen.

Lychees zijn heerlijk fris van smaak en jammer genoeg nog niet overal even gemakkelijk te koop. Maar dat moet u er niet van weerhouden deze vrucht af en toe te eten; boordevol gezondheid en heel lekker.

Groenten
Prei kan een hulpmiddel zijn bij verschillende kwalen, waaronder hoge bloeddruk. Sommige mensen met suikerziekte hebben baat bij gebruik van prei, vooral wanneer ze de ziekte in het beginstadium hebben
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 08 mei 2008 08:54

Kruiden
Nootmuskaat moet alleen in zeer kleine hoeveelheden gebruikt worden. Het help bij hartproblemen en zenuwaandoeningen. Voorts kan een beetje nootmuskaat in melk en desserts de spijsvertering bevordenen en misselijkheid verdrijven.

Pepermunt werkt stimulerend bij slechte spijsvertering. Ook kan het toegepast worden bij verkoudheid, griep en koorts.
Gebruik in geval van gasvorming en een opgeblazen gevoel een cobinatie van pepermunt en kamille.

Bloemen en planten
Grote klis
De wortels van deze planten hebben een grote adstringerende (samentrekkend) werking. Een thee gezet van de bladeren of een afkooksel van de wortels werkt bloedzuiverend. Bovendien stimuleert het de spijsvertering. Neem in dat geval wat thee voor de maaltijd. Door de samentrekkingde werking kan het voor de reiniging van de huid gebruikt worden in de vorm van een lotion.

Gulderoede is in de eerste plaats bekend om de geneeskrachtige werking bij nierziektes. Maar ook darmkwalen en spanningen kunnen ermee behandeld worden. Vooral spanningen veroorzaakt worden door teleurstellingen of traumatische ervaringen zijn goed te behandelen met deze plant.

Vruchten
Mandarijnen bevatten veel vitaminen, A, B en vooral C. Vanwege het bespuiten met giftige stoffen is het gebruiken van de schillen af te raden. Dat is jammer, want de schil bevat veel goede eigenschappen.

Mango
Een tropische vrucht. Een lekkernij in bijvoorbeeld salades en een geneesmiddel tegen nierontstekingen.

Groenten
Radijs en Rammenas
Radijs werkt iets sterker dan rammanas, maar zij hebben ongeveer dezelfde uitwerking. Zowel bij leverklachten als bij klachten aan urinewegen kunnen beiden uitkomst bieden. Reumapatienten kunnen deze groente eten vanwegens hun vochafdrijvende werking. En een hoestsiroop van rammznas en honing heeft al heel wat mensen van een nare kuch afgeholpen. Het zaad van de rammenas kan, indien het op de nuchtere maag gegeten wordt, uitkomst bieden bij de bestrijding van wormen
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd.

Berichtdoor kruidenvrouw » 09 mei 2008 08:11

Kruiden
Peterselie
De blaadjes en wortels van dit bekend kruid kunnen niet alleen uw eten smakelijk maken, ze zijn ook goede middelen om te gebruiken bij urinewaginfekties. Verder werkt peterselie gunstig op de spijsvertering en goed voor het hart.

Rozemarijn is een kruid waar u niet al te snel aan voorbij moet gaan! Het kan goed werk doen als vervanger van aspirine, bijv. bij hoofdpijn. Maar dat is niet de enige verdienste van dit kruid. Het is ook te gebruiken bij een slechte spijsvertering, misselijkheid, gasvorming en koorts.

Bloemen en planten
Heemst (althea)
Alle delen van deze plant zijn gezond en hebben een zacht aroma. Bovendien heeft de plant geneeskrachtge werking. Bronchitis, licht ontstekingen of andere inwendige irritaties kunnen heel goed met heemt behandeld worden. Heemstsiroop werd vroeger vaak als hoestsiroop gebruikt. Warme kompressen met heemstbladeren werken goed bij ontsteking, spierpijn en verstuikingen.

Heermoes (paardestaart of kattestaart )
Heermoes kan vanwege zijn geneeskrachtige werking toegepast worden om bloedingen te stelpen en bij nier- en blaasaandoeningen. Denk hierbij niet alleen aan thee, maar ook zitbadden met heermoes. Mensen die last hebben van jicht, reuma of zenuwpijnen doen er goed aan elke dag thee van paardestaart te drinken.
Uitwendig kan heermoes gebruikt worden op vuile, etterende wonden en zweren. De verwarmde plantedelen kunnen in kompressen op de wond gelegd worden.

Vruchten
Meidoornbessen hebben de reputatie gunstig te werken op de hartfunkties. Hartkloppingen, zenuwachtigheid, hoge- of lage bloeddruk, hartzwakte. Probeer eens meidoornbessen.

Meloen
Gezond en lekker! Vooral watermeloen heeht een reinigende werking op de nieren; maar ook andere meloensoorten kan men voor dit doel gebruiken

Groenten
Rode bieten bevatten een grote hoeveelheid kalium, koper, silicium, kiezelzuur en ijzer.Het best kan men ze rauw of gekookt eten, of het sap drinken. Bietjes uit het zuur hebben veel van hun waardevolle eigenschappen verloren. Bietjes hebben een ietwat zoete smaak en zijn behalve bij de warme maaltijd ook heel goed in salade te gebruiken. De geneeskrachtige werking van bietjes kunt u benutten als u last heeft van een trage stoelgang, aambeien, huidaandoeningen of blaasontsteking. Sommige mensen geloven dat rode bieten een preventieve werking tegen kanker hebben.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Berichtdoor brieneke9999 » 12 mei 2008 18:43

wat helpt er tegen een kriebel en droge hoest?
brieneke9999
 
Berichten: 100
Geregistreerd: 23 feb 2008 15:04
Woonplaats: ingelmunster

Middelen tegen hoest,keelpijn en keelkriebel

Berichtdoor kruidenvrouw » 13 mei 2008 07:24

Hoest en keelpijn
Maak thee van de toppen van jonge brandnetels.
Drie maal daags een kopje en het hoesten vermindert.

Snij rauwe ui in schijven en strooi er suiker over.
Een paar uur laten staan.
De siroop die ontstaat is een goed middel tegen hoest.

Kook bruine kandij en drop in een weinig water.
Af laten koelen.
Voeg honing toe en u heeft een goed middel tegen hoest.
's-Morgens en 's-avonds een eetlepel nemen.

Dompel een linnen doek in koud water.
Uitwringen en daarna om je hals doen.
Hierover een wollen das en snel naar bed.

Los venkelhoning op in melk.
's-Morgens en 's-avonds zo warm mogelijk drinken.

Neem een eetlepel zwartebessensap.

keelpijn
Snij een ui in plakken en bak deze aan.
Wikkel de plakken vervolgens in een doek en doe dezeom de hals.

Bij keelpijn gorgele met thee van saliebladeren

Leg bij keelpijn een zakje met heet lijnzaad op de keel.

Neem bij keelpijn een selderiestengel.
Snij ze klein en kauw er flink op.

Een opkomende keelpijn kan soms in de kiem gesmoord worden door het eten van een flinke portie ijs.

Een hoestmiddel om zelf te maken.
Een halve eetlepel zoethout, wortel van viooltjes, bladeren van kleine hoefblad, anijszaad en koningskaars. Een hele lepel wortel van de heemt. Alles goed mengen. Voor een kopje thee heeft u een theelepel van dit mengsel nodig. Zoeten met honing.

Nog zo'n middel: laat 800gram bruine kandijsuiker, 5 stokjes kaneel en 3 zoethoutstokjes een uurtjes trekken in 2 liter heet water. Pers 4 citroen uit en doe het sap bij het mengsel. Laten afkoelen en zeven. Uw keel vaart er wel bij.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Middelen tegen hoest,keelpijn en keelkriebel

Berichtdoor kruidenvrouw » 13 mei 2008 07:40

Hoestdrank.
Een goede hoestdran, die het slijm losmaakt is afkooksel van 25 gram zonnebloempitten met 500 cc. water. Wat honing erdoor en klaar is kees!

Om het hoesten tegen te gaan kan men de bort inwrijven met een mengesel gelijke delen tijmolie, eucalyptusolie, kamferolie en dennenolie.
Leg daarna een wollen doek op de borst en laat de olie goed intrekken.

Nem meerdere malen per dag een eetlepel sap van de bladeren van de smalle weegbree.

Heel eenvoudig! Keelpijn? Gorelen met zout water.

Of neem met regelmatige tussenpozen een eetlepel vers citroen met honing.

Bij hardnekkige hoest. Kook een ui in een halve liter water. Een kwartier laten koken, daarna 4 eetlepels honing toevoegen en het aftreksel zo heet mogelijk drinken.

Bij kriebelhoest is dit drankje een weelde vor de keel. Verhit de inhoud van 1 flesje oudbruin bier en doe er zoveel bruine suiker bij tot er een stroperige massa ontstaat. Neem hier af en toe een eetlepel van.

Bij een kriebelhoest wil het eten van goudrenet ook wel eens helpen.

Zo'n vervelend hoestje dat je de hele nacht wakker houdt?
Probeer eens:
een theelepel suiker met een paar druppels eucalyptusolie
warm citroenwater om te gorgelen
een kop warm water waar een eetlepel zwarte bessenjam in opgelost is.
een gerstesnoepje om op te zuigen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

grootmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 14 mei 2008 09:25

Kruiden
Salie gaat vochtafscheiding en vochtuitscheiding tegen en kan daardoor toegepast worden in geval van overmatige transpiratie, vaginale afscheiding en borstvoeding die afgeremd moet worden.
Verder is een gorgedrank van warme saliethee een weldaad voor een pijnlijke keel en ook de adem wordt er fris door.

Maar salie heeft nog meer in zijn mars! Ook bij griep, diarree, blaasinfekties en verkoudheid is dit kruid een goed middeltje

Verder versterkt salie het geheugen.
Vooral voor oudere mensen een reden deze plant niet over het hooft te zien.
Bovendien werkt het rustgevend en ook het inslapen wordt erdoor bevorderd.

Tijm kan goed toegepast worden om inwendige wormpjes te bestrijden. Maar ook bij bronchitis kan dit kruid verlichting geven. U kunt er voor dit doel thee van zetten en die eventueel zoet maken met honing. Gebruik dagelijks niet meer dan 25 gram van dit kruid.
Sommige mensen hebben ook baat bij dit kruid als ze last hebben van diarree of slechte eetlust

Vanwege zijn bacteriedodende werking kan het ook uitwendig toegepast worden, bijv. in mondwater en als gezichtsreiniger.

Bloemen en planten
Henna kan, behalve om het haar te kleuren, ook gebruikt worden om er een verkoelend papje van te maken. Dit werkt tegen hoofdpijn, insektenbeten en -steken en pijnlijke zwellingen van de huid. Thee van hennablad kan als gorgeldrank gebruikt worden

Vruchten
Moerbei
Fijngemaakte moerbeien kunnen op de huid gebruikt worden om puistjes, dauwworm en huiduitslag te bestrijden. Het kauwen op moerbei beinvloedt de leverfunkties positief.

Olijven leveren de veel gebruikte vruchten en gezonde olijfolie.
Olijfolie werkt gunstig op de darm en help ook tegen nierstenen. Terugtrekkend tandvlees kan men masseren met olijfolie. Olijven als borrelhapje: heerlijk maar door het hoge zoutgehalte niet voor iedereen geschikt.

Groeten
Selderij is goed bruikbaar bij nierproblemen. Gebruik voor dit doel de stengels en het blad. Ook is het knabbelen op selderiestengels aan te raden bij het afvallen. Het is een gezonde maagvuller, die vochtafdrijvend werkt.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 15 mei 2008 08:30

Kruiden

Ui bevat veel vitamine C en zwavel.

Venkel werkt, evenals vele keukenkruiden, gunstig voor de spijsvertering en gaat een opgeblazen gevoel tegen. Verder werkt het vochtafdrijvend.
In hoestdrankjes wordt ook vaak venkel gebruikt: vooral om chronische hoest te behandelen.

Zwarte peper is een goed middeltje om te gebruiken bij de eerste signalen van een kwaal. Een mengesel zwarte peper en honing werkt goed tegen een zere keel. Wel vers gemalen peper nemen, ongeveer een achtste theelepel.

Bloemen en planten

Herderstasje heeft eenbloedstelpende werking. Het kan als thee gedronken worden bij neus- maag- en darmbloedingen en bij onregelmatige baarmoederbloedingen. Bloedende aambeien kan men behandelen met een lauwwarm aftreksel van dit kruid.
Herderstasje is ook te gebruiken om de bloeddruk te regelen. Zowel bij hoge als bij lag bloeddruk kan dit kruid goed werk doen in vorm van thee, die men dagelijks moet drinken.

Vruchten

Paardekastanje
De kastanje werkt evenals duizenblad en St jankruid stimulerend op de bloedsomloop. Sommige mensen zweren erbij een kastanje op zak te hebben. Het zou helpen tegen reuma.

Papaya help het lichaam om het voesel goed te verteren. Het is lekker in salades en voorgerechten. Het melkachtige sap van de papaya werkt heilzaam op steenpuisten en kneuzingen. Ook wratten, puistjes en likdoorns kan men er mee insmeren. Open wonden met etter kan bedekken met de bladeren van de papaya om de genezing te bevorderen. Maar dit is nog niet alles... De papaya werkt ook genezend bij lever- of miltproblemen, pijnlijke borsten bij het zogen, tandvleesontsteking, maagzweren en aambeien.

Groenten

Sla, vaak gegeten in combinatie met tomaten, radijs en komkommer, heeft een kalmerende en reinigende werking op het lichaam. Het bevat vitamine A.B.C., ijzer, magnesium, koper en natrium. Eet ook eens sla als broodbeleg. Het is niet alleen gezond maar ook heerlijk fris, vooral in de zomer.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 mei 2008 08:35

Bloemen en planten

Hijsop
De jonge blaadjes van deze plant kun je gebruiken om vette vis en visgerechten lichter verteerbaar te maken. Hijsop werkt ook slijmoplossend en kan dus toegepast worden bij verkoudheid en benauwheid. Een thee, gezet van de bloem, kan heel goed dienst doen als gorgeldrankje bij keelpijn en ontstoken tandvlees. En een kompres van fijngemaakt, vers hijsopblad bevordert de genezing van wonden. Ook in geval van huiduitslag kan hijsop soms uitkomst bieden, en wel in de vorm van tot poeder gemaakte, droge bladeren.

Hop werd veel gebruikt tegen nerveuze klachten zoals vermoeidheid, slecht eetlust, buikpijn en verstopping. Dus wanneer men last heeft van deze symptomen dan kan hop ook in deze tijd uitkomst bieden.

Vruchten

Paprika is rijk aan kalium, nicotinezuur en vitamine C.
Het is om die reden dat aan te bevelen is de paprika regelmatig aan Uw menu toe te voegen.

Peren zijn rijk aan vitaminen en mineralen en licht verteerbaar. Kleine kinderen zijn vaak dol op peren en zouden ze vaak voorgezet moeten krijgen. Ze hebben een heilzame werking op verschillende gezondheidsproblemen en zijn daarom een goedkoop alternatief voor dure medicijnen. Denk bijvoorbeeld eens aan peren wanneer u last van bloedarmoede, te hoge bloeddruk, reuma, trage stofwisseling, slechte algehele conditie of infectie. En vergeet vooral niet hoe lekker peren zijn.

Perzik
De perzik werkt bloedzuiverend en aansterkend door een hoog ijzergehalte. Van de perzikbladeren kan men een aftreksel maken dat kalmerend werkt. Bovendien gaat het misselijkheid bij zangerschap tegen.

Groenten

Spinazie
Wie bij het woord spinazie aan 'Popeye' denkt, weet hoeveel kracht en energie deze populaire tekenfilmheid aan deze groente ontleent. Spinazie bevat heel veel waardevolle stoffen o.a. Vitamine A.B.C., ijzer, kalk, fosfor, magnesium en kalium. Het is dus aan te raden om spinazie regelmatig op het menu te zetten. Het is een goed middel om de groei van de rode bloedlichaampjes te stimuleren, om spijsverteringsproblemen te verhelpen en om reuma, nierstenen en leverproblemen te bestrijden. Geef kinderen die jonger zijn dan 1 jaar liever geen spinazie in verband met het nitraatgehalte.

Spruitjes bevatten naast andere vitaminen heel wat vitamine C.
Ze werken tegen bloedarmoede.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 19 mei 2008 13:35

Bloemen en planten

Kaasjeskruid kan behulpzaam zijn om de volgende klachten te bestrijden: onststoken slijmvliezen (maag-, blaas-, mond-, darmslijmvlies), bronchitis, hoesten, heesheid, ontstoken amandelen. Zet in geval van ontstoken slijmvliezen een thee van gerst en voeg daar, als het is afgekoeld, kaasjeskruidblad aan toe. Voor de overige klachten moet men 'koude thee' zetten (gewoon een nacht in koud water laten staan) en dit alleen voor het drinken een beetje verwarmen.
Uitwendig kan kaasjeskruid toegepast worden bij allergische verschijnselen zoals jeuk of een branderig gevoel, bij wonden, zweren en opgezwollen handen en voeten door aderontstekingen.

Kalmoeswortel werkt versterkend op de spijsverteringsorganen. Bleekzucht, waterzucht, trage spijsvertering, luie maag of darmen, allemaal goede rederen om deze plant te gebruiken.
Kalmoes kan ook gebruikt worden om de eetlust op te wekken, om de nieren te reinigen en om aan kinderen te geven die een tarwe-allergie hebben. Rokers die een poging doen van hun slecht gewoonte af te komen kunnen langzaam kauwen op kalmoes.
Koude handen en voeten kunnen met hete kalmoesbaden opgewarmd worden.

Vruchten
Pinda
Engenlijk geen noot maar een peulvrucht. Bevat veel vitamine B en E en mineralen. Omdat de onverzadigde vetzuren door het branden in verzadigde vetzuren veranderen kan men pinda (net als andere noten) beter ongebrand eten. Het roodbruine vliesje om de pinda bevat veel thiamine (een vitamine B) en het is dus jammer dit niet op te eten.

Pompoen kan op verschillende manieren gebruikt worden bij lichamelijke ongemakken. De vrucht, die men kan raspen, bakken of gewoon rauw eten is goed om de algehele conditie op te krikken. De pompoenpitjes kunnen gegeten worden om wormen te bestrijden en van de bladeren kan een versterkende thee worden gezet.

Groenten
Uien kunnen zowel aan het huilen als aan het lachen maken.
Denk maar eens aan de heilzame werking. Ze zijn vochtafdrijvend en antiseptisch en kunnen bij tal van lichaamskwalen verlichting geven. Het eten van rauwe ui heeft bijvoorbeeld een gunstige uitwerking op de algehele conditie. En bij verkoudheid is uiensap vermengd met honing meschien niet een lekker, maar wel een doeltreffend middel. Spijsverteringsklachten kan men te lijf gaan door een aftreksel van ui te nemen (gewoon een gesneden ui een poosje in heet water laten liggen) en dat regelmatig drinken. Een warm kompres met een papje van uien (geraspt) kan o.a. bij oorontsteking wonderen verichten.
Kortom, een ui is niet uit uw huis weg te denken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 20 mei 2008 09:06

Bloemen en planten

Kamperfoelie kan, gemengd met honing en bruine stroop, goede resulaten geven bij een groot aantal huidklachten. Verder heeft het, inwendig gebruikt, een licht laxerende werking
De bloemen van de kamperfoelie kan men eten om neerslachtige gevoelens te verjagen.

Kattekruid
Thee gezet van kattekruid heeft een rustgevend effect. Maar dat is niet de enige reden om deze plant te gebruiken. Het is namelijk ook werkzaam bij maagaandoeningen en koorts. Kattekruid bevat niet alleen veel vitamine A en B maar ook nuttige mineralen.

Kleefkruid heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Het kan goed gebruikt worden bij het reinigen van een onzuivere huid en wondjes. Een kompres van gekneusde bladeren kan verlichting geven bij klachten als kneuzingen, schaafwonden en blaren.

Vruchten

Pruimen zijn vooral bekend vanwege hun laxerende werking (gedroog).
Verder zijn ze een leverancier van belangrijke vitaminen en mineralen.
U kunt ze zo eten natuurlijk, maar ook goed verwerken tot jam en sap.

Rozebottels bevatten grote hoeveelheden vitamine C en werken daardoor preventief tegen griep en verkoudheid.

Rozijnen moet men met kokend water wassen voor gebruik. Ze bevatten veel mineralen. Ze helpen nieuw bloed maken en kunnen bijvoorbeeld om die reden heel goed gegeten worden door zwangere vrouwen.

Groenten

Witlof heeft een gunstige werking op de lever. Probeer eens witlofsla en snij vooral de bitter delen van de plant niet weg, want die zijn extra gezond.

Wortels bevatten veel vitamine A en zijn daarom aan te bevelen voor kinderen. Maar ook oudere mensen kunnen dit gezonde voedsel goed gebruiken, bijvoorbeeld om reuma, jicht en gewrichtsontekingen te voorkomen. Verder bevorderen wortels een goede stofwisseling.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 21 mei 2008 09:14

Bloemen en planten

Klein hoefblad heeft een slijmoplossende en ontstekingwerende werking. Dus mensen met bronchitis , astma, hoest, t.b.c. en heesheid kunnen hun toevlucht nemen tot dit middel. Dat verkrijgt men door thee te zetten van de bloemetjes. En in het voorjaar, wanneer de bladeren boven de grond komen, kan men deze in salades gebruiken. Van de gedroogde bladeren kan weer samen met de bloemetjes thee worden gezet. Gewassen en gekneusde hoefbladbladeren kunnen op de borst gelegt worden om longkwalen en slijmbeurzen te behandelen. Een hoestsiroop van hoefblad kan voor astma- en bronchitispatienten een uitkomst zijn. Ook rokers kunnen hiermee hun kuchjes in bedwang houden.

Kleine maagdenpalm
Kan ondanks zijn naam van grote waarde zijn wanneer men kampt met concentratiestoornissen, hoofdpijn of duizelingen.
Hij bevordert namelijk de doorbloeding van de hersenen. Maar ook klachten als jeuk, eczeem en andere huiduitslag kan men met deze plant behandelen.

Vruchten

Sinaasappel
Gedroogde sinaasappelschillen zijn, net als gedroogde citroenschillen, een anti stress-/hoofdpijnmiddel. Gewoon flink aan snuiven.

Spaanse pepers bevatten net als paprika veel vitamine C en werken verkoelend doordat men flink gaat zweten na het eten ervan.
De bloedvaten verwijden zich.

Andere middelen

Honing heeft zoveel goede eigenschappen dat het zeker een aparte vermelding verdient. Het is lekker en gezond, en kan ook uitwendig gebruikt worden. Honing doodt bacterien en voorkomt infecties. Wanneer men een brandwond of een andere wond heeft kan wat honing op de pijnlijke plek het genezingsprocces bespoedigen en littekens voorkomen.
Denk bijvoorbeeld ook eens aan honing wanneer u puisten of zweren heeft.

Het drinken van heet water met honing werkt versterkend en infectiewerend. Na een bevalling of operatie de moeite van het proberen waard. En honing met melk, honing met citroensap of glycerine werkt verzachtend bij een ontstoken keel.

Water kan voor kwaaltjes dienen als goedkoop medicijn. Het kan onstspannend, genezend en reinigend werken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een sauna. Turks bad of een kuuroord met minerale bronnen.
Het nemen van een dagelijkse bad of douche houdt het lichaam schoon van buiten en het drinken van water reinigend van binnen. Via de nieren, longen en zweetklieren worden afvalstoffen en ziektekiemen verwijderd.
Wanneer men te weinig water binnenkrijgt dan wordt het bloed dikker waardoor het niet goed door het lichaam kan stromen.
Drink dus veel water!
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 22 mei 2008 09:01

Bloemen en planten

Lavendel kan hulp bieden bij emotionele problemen. Vooral bij de daarmee vaak gepaard gaande klachten als hoofdpijn en maagklachten.
Gebruik het dan in de vorm van thee van de bloemen.
Lavendel kan in de vorm van olie ook gebruikt worden bij spijsverteringsproblemen
Van de bloemen van lavendel kan een goede mondverfrisser gemaakt worden.

Lelietjes van dalen
Het lelietje van dalen kan bij uiteenlopende klachten gebruikt worden.
Zo werkt het bijv. versterkend op het hart. Maar het kan ook helpen nierproblemen op te lossen.

Leverkruid kan toegepast worden bij onststekingen van mond en keelholte. Een gorgeldrankje van leverkruidthee is een weldaad voor mensen die veel spreken of zingen. De bladeren van deze plant kan men toepassen bij bloedarmoede en wonden, reuma en spit, en verder voor lever- en miltziektes. Gewoon thee van zetten en elke dag van drinken. Zalf van leverkruid kan goede diensten bewijzen bij spataderen.

Vruchten

Tomaat
De tomaat kan worden gebruikt als masker voor de gezichtshuid. Het sap van tomaten is, vermengd met glycerine en citroensap, een geschikt schoonheidslotion voor uw handen
Tomaat bevat veel vitamine C en een aantal belangrijke mineralen en mag dus niet ontbreken in een gevarieerd dieet.

Vijgen worden vooral geteeld in exotische oorden. Maar dat moet ons niet beletten om er veelvuldig gebruik van te maken.
En wel om de volgende redenen:
Vijgen kunnen uitwendig gebruikt worden om zweren, abcessen en steenpuiten te behandelen (met een kompres). Inwendig kunnen ze helpen om een trage stoelgang tegen te gaan. U kunt in dat geval een combinatie van lijnzaad, pruimen en vijgen nemen.

Andere middelen

Tarwezemelen
Ze hebben een kalmerende werking op ontstekingen en huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem en huiduitslag.
1000gram in een vol bad.

Kamille
Werkt genezend bij onststekingen, bij verkoudheid en is geschikt om wonden te reinigen. Een jeukende huid of eczeem kan ook behandel worden met een bad met kamille

Mosterpoeder
Wordt meestal alleen voor een voetbad of armbad gebruikt. Eerst een papje van maken met heet water alvorens het aan het badwater toe te voegen. Mosterd heeft een sterke stimulerend effect op de huid. Spoel daarom de huid goed af na het mosterdbad en laat het bad nooit langer dan 10 minuten duren.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

In het Laatste Nieuws 22 mei

Berichtdoor kruidenvrouw » 22 mei 2008 13:28

In het laatste nieuws
Vandaag staat er een artikeltje over homeopathie op bladzijde 8.

Vorstenpaar en Fabiola blijken fervente aanhangers homeopathie.

Het koningspaar én koningin Fabiola zijn overtuigd van het nut van homeopathie, dat in ons land nog steeds een niet-erkende en onconventionele geneeswijze is. Ze gaan al vele jaren te rade bij Dokter Maurice Jenaer in Brussel, één van de pioniers van de homeopathie in Belgie.
www.hln.be
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

grootmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 mei 2008 08:28

Bloemen en planten

Mais
Thee gezet van de maisbaard werkt waterafdrijvend en is dus goed te gebruiken bij vetzucht, nierstenen, oedeem, jicht en reuma.

Maretak kan gebruikt worden bij chronische kramp en hysterie aanvallen.
Bovendien heeft het een stimulerende werking op de stofwisseling en het help de bloeddruk regelen.
Doordat maretak de bloedsomloop normaliseert is het goed toe te passen bij menstruatiebloedingen die heel hevig zijn of bij nabloedingen bij een bevalling.

Melganzevoet is rijk aan vitaminen en ijzer. Het zaad van de planten is rijk aan eiwit en olie, er kan bijvoorbeeld brood van gebakken worden.

Nagelkruid
De bladeren en wortels van deze plant werken samentrekkend en ontsmettend. Van de bloemen werd vroeger vaak een gorgeldrank gemaakt. Een aftreksel van de wortelen in wijn levert een versterkende drank op ddie goed kan worden gegeven aan mensen die herstellen van een langdurig ziekbed.

Vruchten

Vlierbessen zijn rijk aan vitaminen en mineralen en kunnen verwerkt worden in wijn en jam. Vlierbessen zijn echter niet alleen lekker en gezond, ze hebben ook een geneeskrachtige werking. Ze stimuleren de spijsvertering en bloedcirculatie en hebben verder een opbeurende werking. Een beetje dépri neem vlierbessen.

Walnoot
De vrucht van de walnoot kan gebruikt worden door mensen die aan willen sterken. Tintuur van walnoot is een bloedverdunner.

Andere middelen

Eikeschors
Een sterk aftreksel hiervan in het badwater werkt genezend op wonden en bestrijdt infecties. Verder kan het toegepast worden bij een schrale huid of gezwollen aderen.

Zout
Ca. 1500 gram in een bad stimuleert de stofwisseling en kan daarom toegepast worden om diepgelegen organen te stimleren. Een zout bad kan reumapatienten uitkomst bieden en verhoogt de weerstand tegen ziekte.

Haverstengels
Een sterk afkooksel hiervan in een warm, vol bad is behulpzaam in de strijd tegen reuma, leverkwalen, nierproblemen. Warm zitbad met haver werken gunstig bij blaasproblemen en buikkachten. Warme voetbaden met haver zijn een weldaad voor vermoeide, koude voeten.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

In het laatste Nieuws

Berichtdoor kruidenvrouw » 23 mei 2008 10:14

Maurice Jenaer (81) behandelt kleinkinderen van Albert II tegen hooikoorts. Te lezen in het laatste nieuws op bladzijde 5.

Homeopaat van de Koning

Vijftig jaar al vecht dokter Maurice Jenaer (81) voor meer erkenning voor de homeopathie. Hij heeft al vier boeken geschreven en liefst 25.000 personen behandel, maar ook de koningin heeft zich nu 'geout' als één van zijn patienten en de arts help haar kleinkinderen van hun hooikoorts af. << Haar bezoek aan het congres was een groot signaal, maar niet officieel. Ik begrijp dat: ze nam al een groot risico door te komen>>,
zegt Jenaer.

Het Namense bedrijf Labolife heeft op basis van Jenaers bevindingen een hele reeks homeopathische medicijnen ontwikkeld die onder meer dienen om aandoeningen als MS en Parkinson te behandelen.
<<Ook zware ziektes kunnen aangepakt worden met mijn therapie, maar altijd in combinatie met een klassieke geneeswijze>>
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Groortmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 27 mei 2008 08:23

Bloemen en planten

Ogentroost
De naam zegt het al . Het is een goede remedie bij veel oogklachten en wordt al sinds mensenheugenis daarvoor gebruikt. Men kan het gebruiken voor een oogbadje. Zowel zelf maken, de planten laten trekken in water, als kant en klaar kopen is mogelijk. Eventueel van kamille aan toevoegen

Paardebloem
De paardebloem is rijk aan vitaminen en mineralen. Hij heeft een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen. Gebruik de blaadjes als ze vers en jong zijn en een beetje gebleekt. U kunt ze door de sla doen, door de soep of op een sneetje brood. De bloem zelf heeft vooral krachtige werking bij maag, lever en nierprobemen. Geen bloemstengel gebruiken, want deze zijn licht GIFTIG! Pluk alleen paardebloemen die ver van snelweg en gifspuit verwijderd zijn.

Passiebloem
De passiebloem kan toegepast worden door thee te zetten van de blaadjes. Gebruiken bij slapeloosheid, zenuwaandoeningen, onrust en hoge bloeddruk.

Vruchten

Zonnebloempitten
De zonnebloempitten zijn niet alleen lekker als tussendoortje of bij de borrel, ze hebben ook grote voedingswaarde en geneeskrachtige werking. Ze dragen er toe bij dat het cholesterolgehalte laag blijft. Bovendien zijn ze een goed middel om het gebit in conditie te houden door mineralen die ze bevatten, zoals bijvoorbeeld forsfor, kalk en fluor.

Zwarte bessen kan men eten om bloedarmoede te bestrijden.
Sap van deze bessen is ook goed bruikbaar bij griep of verkoudheid.

Andere middelen

Tijm in badwater is behulpzaam bij hoest en chronische bronchits. Diep en langzaam ademhalen terwijl men in het bad zit.

Kalmoes in het bad werkt versterkend en is bijvoorbeeld te gebruiken bij bloedarmoede. Zowel slapeloosheid, gespannen zenuwen als een verstoorde stofwisseling kan men behandelen met kalmoesbaden.

Zaden
Lijn zaad is een uitkomst voor mensen die last hebben van verstopping.
Het kan in de vorm van olie ook goed aan baby's en kleine kinderen gegeven worden.

Sesamzaad
Smullen maar! Lekker en gezond, dat is tenminste de mening van een grote hoeveelheid mensen als men bedenkt hoeveel bakkers sesamzaad op hun brood doen. Eet ook eens sesampasta in plaats van pindakaas. Het is een smakelijk broodbeleg. Sesamzaad zit boordvol vitamines en mineralen
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 28 mei 2008 08:52

Bloemen en Planten

Rabarber is een hulpmiddel bij een trage stoelgang.
Verder kan het hulp beiden tegen wormpjes.
Als men er een kleine hoeveelheid van gebruikt dan werkt rabarber stimulerend op de spijsvertering.

Rode klaver heeft veel toepassingsmogelijkheden. Het heeft zeer sterke geneeskrachtige eigenschappen. Zo is rode klaverthee bijvoorbeeld goed geschikt voor de bestrijding van maagzweren en andere maagproblemen. Kinderen die moeten aansterken hebben ook baat bij het drinken van rode klaverthee. Het bevat veel kalk en fosfor. En als men geteiterd wordt door hoestbuien, astma of bronchitis, dan is dit middel ook goed bruikbaar.

Rode zonnehoed (Echinacea) mag in geen enkele huisapotheek ontbreken.
Het werkt goed bij ontstekingen en infecties. In kleine hoeveelheden zeer regelmatig gebruiken (bijv. om het uur) en later het gebruiken afbouwen tot bijv. drie maal per dag. Hiermee nogéén à twee weken doorgaan nadat alle symptomen van de infectie/ontsteking zijn verdwenen.

Ander middellen

Karnemelk, zure melk, yohurt en waterkefir zijn een goed hulp bij het schoonhouden van darmkanaal. Melkzuur help mee bij de spijsvertering, maar dankzij de kalk in de zuiverprodukten ook bij het oplossen van slaapproblemen.
Karnemelk
Men kan i.p.v. melk net zo goed karnemelk drinken voor het naar bed gaan.

Yoghurt
Het eten van yoghurt is niet alleen lekker en gezond, yoghurt heeft ook de eigenschap dat het ziektebrengende bacterien vernietigt. Verder is het goed te gebruiken bij de bestrijding van verstopping.
Men kan melkkefir verkrijgen bij mensen op de Libelle.


Mensen die allergisch zijn voor melk reageren vaak wel goed op zure produkten als bijvoorbeeld karnemelk of yoghurt of waterkifir.

Waterkefir
De oorspronkelijke bewoners van Kaukasus kennen de werking van kefir. Reeds als kind drinken ze het als water. Volgens professor Menkiw, die de werking van kefir zijn hele leven heeft bestudeerd zijn tbc, kanker, maagpijn enz. er onbekend. in Duitsland stelde Dr. Drasek deze zeldzame werking al voor de tweede W.O. vast. Met kefir genas hij ademhalingsstoornissen, maagkrampen, chronische darmontsteking, lever ontsteking, galpijnen, blaasziekten en genas herstellenden na zware ziekten. Het stoort de spijsvertering niet, omdat het zeer snel in het bloed opgenomen wordt. Kefir normaliseert bloeddruk en lichaamsgewicht.
Kefir smaakt voor treffelijk
Smaak koel het best.
Kefir, water, rietsuiker, vijgen en citroenen.
Ik zelf kweek waterkefir en dan kan je bij mijn verkrijgen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Adressen van Kruidenwinkels

Berichtdoor kruidenvrouw » 28 mei 2008 11:33

Adressen van kruidenwinkels

Zonnedauw
Nationalestraat 126 , 2000 Antwerpen tel 03/216 27 38

Herbs & Things
Schijnwelkerstraat 19 , 2000 Antwerpen tel 03/234 13 66

De Brandnetel
Consciencestraat 48, 2018 Antwerpen tel 03/239 61 11

Het Natuurhuis
Eethuisstraat 128/140, 2170 Merksem tel 03/645 50 42

West-vlaanderen

Puur Natuur
Sint Petrus en Paulus straat 9, 8800 Rumbeke tel 051/22 22 12

De Kruidenmozaeik
Noordstraat 5, 8800 Roeselare tel 051/20 95 87

Malpertus
Kortrijkseweg 54, 8791 Waregem

Om adressen op te vragen kan je nog schrijven naar
\"Herbalgem\" sales@herbalgem.com
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 29 mei 2008 11:54

Bloemen en planten

Sleutelbloem
Als men geplaagt wordt door spanningen en zenuwachtigheid, dan kan thee van de sleutelbloem goede diensten bewijzen.

Smeerwortel kan heel goed gebruikt worden in warme kompressen om onstoken spataderen, reumatische pijn, jichtknobbels en gezwellen te behandelen. Maar ook in geval van getwrichting of verstuiking kan een kompres van smeerwortel van pas komen
Smeerwortelthee kan gedroken worden om bronchitis of moeilijke spijsvertering te behandelen.

Klachten en remedies

Aambeien
Men kan thee drinken van duizenbladkruid als men last heeft van aambeien
Het deppen met ijskoud water kan verlichting geven.
Goudsbloemzalf en er op deppen met zweedse kruiden.

Abces
Abcessen,bijv. aan de vingers, kan men behandelen door ze te dompelen in warm/ heet sodawater.

Ademhalingsproblemen kunnen ook door natuurlijke middeltjes een stuk minder worden. Probeer eens een mengsel van honing, anijs, peper, gember, knoflook, mosterd en mierikswortel.

Ook kan alleen de stroop van mierikswortel uitkomst bieden.

Een ander middel is het regematig gebruiken van tijm. Bijv. in vorm van thee. Je moet tijm dan niet mee laten koken. Je kunt eventueel weer wat honing toevoegen.

Het eten van uien, zwart peper en knoflook is ook aan te bevelen voor astma-patienten.

Aderverkalking
Thee van maretak help aderverkaling voorkomen.

Allergie
Allergisch voor melk?
Probeer karnemelk of yoghurt.
Zoals melkkefir of waterkefir.
Veel mensen verdragen dat beter

Brandnetels help een handje om hooikoorts de baas te worden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 30 mei 2008 08:14

Bloemen en planten

Wrattenkruid zuivert het bloed en help bij het maken van nieuw bloed. Het sap van deze plant is heel bruikbaar bij leverziektes; maar ook nier- en galziektes kan men er mee aanpakken. Het sap kan, vermengd met water, dagelijks gedronken worden. Ook uitwendig kan stinken gouwe ons behulpzaam zijn. Zo kan men het bijv. gebruiken om eksterogen, wratten of slecht genezende wonden mee te behandelen.

St. Jankruid is zeer geneeskrachtig. Het is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken bij stoornissen in de bloedsomloop (bijv. spataderen), koude ledematen, aambeien. Het is een veelzijdig kruid. Het kan in de vorm van olie op wonden en kneuzingen goed werk doen en voorts werkt het heilzaam bij depressieve klachten.

Deze week in Libelle staat er wat geschrijven over St. Jaskruid onder
Niet meer depressief op bladzijde 19.

Klachten en remedies

Bedplassen

Bedplassen kunnen vrouwemantelthee drinken om te pogen van dit lastige kwaaltje af te komen.

Blaas

Bij een geirriteerde blaas kan dit verlichting geven: vul een po met kokend water, doe er een aftreksel van kamille bij en ga er op zitten.

Verslapte blaasspieren zijn te behandelen met zitbad van duizenblad en heermoes, of herderstasje. Verder moet men vrouwenmantelthee drinken en de blaasstreek met herderstasjestinktuur masseren.

Blaren

Pijnlijke tongblaartje kunnen schijfjes citroen behandel worden.

Gekneusde bladeren van hondsdraf en weegbree zijn goede middeltjes om af te komen van brandnetelblaren.

Blauwe plekken

Blauwe plekken kunnen met arnica behandel worden. M aar ook een kompres van gekneusde koolbladeren kan effectief zijn.
Hebt u regematig blauwe plakken zonder dat u zich verwondt heeft, dan kan het zijn dat de bloeddoorstroming niet voldoende is bijv. door alcohol . Schrap verkeerde eet- en drinkgewoonten en neem kruiden die de doorstroming bevorderen, zoals hijsop en grote engelwortel.
Gebruik bij kinderen bijv. een zalf van smeerwortel.
Ook heel goed te gebruiken bij beten en steken.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 02 jun 2008 08:15

Bloemen en planten.

Stokroos
De bloemen en bladeren van stokroos kunnen toegepast worden bij ontstoken slijmvliezen. Wanneer u last hebt van een pijnlijke mond of keel, dan werkt thee gezet van de bloemen verlichting.

Valeriaanwortel werkt bij allerlei stress symptomen zoals nervositeit, slapeloosheid en gasvorming. Het is ook te gebruiken bij menstruatiepijn.
OPGELET neem nooit valeriaan samen met St.Jankruid.

Vingerhoedskruid
Deze plant wordt in de pharmaceutische industrie met succes toegepast bij het bestrijden van een slecht bloedcirculatie. Ga niet zelf experimenteren.

Viooltjes zijn fleurige bloemetjes om bijv. een salade mee op te vrolijken. Ze bevaten veel vitamine C en A. Behave de bloemen kunnen ook de bloembladeren gebruikt worden.

Vrouwenmandel
Vrouwen met hevige menstruatiebloedingen kunnen dit kruid goed gebruiken. Bovendien wordt vrouwenmantel in de vorm van lotion gebruikt om wonden schoon te maken.

Weegbree is goed te gebruiken bij ademhalingsmoeilijkheden. Thee van weegbree help tegen hoesten, astma, t.b.c., verslijming, zwakke nieren, huiduitslag, ruwe huid, bleek zien enz. Het is een goed aansterkend middel voor 'kwakkelkinderen'.
Fijngewreven weegbreebladeren werken bevorderlijk voor de genezing van wonden. Ook oude wonden kunt u er goed mee behandelen. Weegbree is een goede E.H.B.O. bij het verzorgen van schrammen, hondebeten (wel naar de dokter!), snijwonden en wespensteken.

Klachten en remedies

Blindedarm
Om blindedarmonsteking te voorkomen kan men thee drinken van bramenblaadjes.

Bloedarmoede komt vaak voor bij vrouwen, maar ook bij jonge kinderen. Het is belangrijk veel ijzerhoudende voedingsmiddelen te gebruiken, in combinatie met vitamine C. ijzer wordt niet goed opgenomen door het lichaam samen met melkprodukten. Dus geen melk drinken bij de broodmaaltijd. IJzerhoudende voeding: rundvlees, tarwe, spinazie, in rodewijn geweekt peren, druivensap, brandnetelsap, bietensap noten, appelstroop, wortels en rauwe bieten.
Men kan bloedarmoede ook bestrijden door het eten van runderlever.
Als u gek bent op blauwe od rode druiven en u heb last van bloedarmoede, dan is dat een geluk bij een ongeluk. Met druiven kunt u nl. bloedarmoede bestrijden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 03 jun 2008 08:34

Bloemen en planten

Wilde cichorei werd veel gebruikt als namaak-koffie. De geneeskracht van deze plant zit in het bijzonder vlak onder de schil van de wortels. Mensen met een problematische spijsvertering en bloedarmoede kunnen een thee drinken die gezet is van de bladeren of van de gedroogde wortels.

Witte klaver
Thee of honing van witte klaver is niet alleen erg lekker; ook wordt het gebruikt uit voorzorg tegen de bof.

Wolfsklauw
Het stuifmeel van de wolfsklauw wordt gebruikt om opengeschuurde wonden te behandelen. Wolfsklauw is verder aan te bevelen bij jicht, reuma, chronische verstopping en aambeien. Gebruik in dit geval thee van wolfsklauw (de thee niet laten koken). Problemen op het gebied van de urinewegen of voortplantingorganen kunnen heel goed aangepakt worden met dit kruid; zo geeft het bijv. goede resultaten bij pijnlijke verharding van de zaadballen en bij gruisvorming in de nieren. Niet in de laatste plaats moet wolfsklauw genoemd worden vanwege zijn geneeskrachtige werking bij leveraandoening. Bij leverharding en leverontsteking kan wolfsklauw goede resultaten geven.

Zevenblad kan gebruikt worden om gewrichtsklachten, reuma en jicht te behandelen. Gebruik hiervoor een warm kompres van gekookt bladeren en wortels van deze plant.

Zouthout wordt veel gebruikt in geneesmiddelen voor bronchitis, verkoudheid, hoest en keelpijn. Maagzweerpatienten zullen merken dat door zoethout de pijn verlicht wordt.

Klachten en remedies

Bloedneus
In geval van een neusbloeding het hoofd voorover gebogen houden en de neus bij het neusbeentje dichthouden. Wees daarna wat voorzichtig met snuiven. Leg bij een bloedneus een koude spons of een sleutelbos in de nek.

Bof
In geval van bof kan men warme arnica- of goudsbloemkompressen nemen en die op de pijnlijke plekken leggen. De huid wel in de gaten huiden.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 04 jun 2008 10:24

Klachten en remedies

Brandwonden
Eerste graad brandwonden moeten eerst in koud stromend water gehouden worden. Wanneer de eerste brand eruit is (minimaal 15 minuten in het water blijven) dan kan één van deze middeltjes soms verlicht geven: de wond bedekken met geraspte appel, vermend met wat slaolie of honing op de wond of een beetje visolie op de wond.

Schijfjes rauwe en geschilde aardappel zorgen ervoor dat de pijn verdwijnt als u een brandwond heeft. Ook voorkomt het blaarvorming.

Bronchitis
Als men er tegen kan, dan is dit een goed middel: een warm mosterdpleister op de borst. Of gebruik een kompres van mosterdzaad.

Bij chronische bronchitis kunnen stoombaden met hoefbladbladeren en bloemen verlichting geven.

Een warm bad met veel vers dennenaalden kan ook een welkdaad zijn wanneer men geteisterd wordt door deze kwaal

In geval van een acute bronchitis is een dieet van louter groente- en vruchtesap aan te raden. Verder is rust erg belangrijk.

Voorts is het aan te raden na elke hoestbui wat water te drinken.

Buikpijn
Bij buikpijn kan men anijsthee drinken
Buikpijn bij kinderen kan veracht worden met warm doeken en men kan ze warm suikerwater laten drinken. Verder kan men kookwater van uien, warme melk of kamillethee drinken of de buik zacht masseren
Een kompres van rauwe kool geeft warmte en is een weldaad voor de buik.

Builen
Een buil op een kinderhoofd kunt u insmeren met boter. Het verzacht de pijn.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeder tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 05 jun 2008 09:02

Klachten en remedies

Cholesterol
De hoeveelheid cholesterol in uw bloed kunt u proberen in te perken door regelmatig knoflook, bijv. door de sladressing, te eten.

Dauwworm
Klimopbladeren kunnen behulpzaam zijn bij het bestrijden van dauwworm. De bladeren op de huid leggen en vaak verwisselen.

Dementie
Dementieverschijnselen moet u voor zijn. Preventie dus!
Elke dag lichaamsbeweging.
Een zinvolle dagvulling.
Aandacht voor uiterlijk en omgeving.
Vrienschap en familliecontact onderhouden.
Sexueel actief blijven.
Vegetarisch eten met veel fruit, groente, noten en granen.
Vermijdt aluminium in het eten (aluminium pannen de deur uit!)
Neem extra vitamine C, B, E.
Eet extra lecithine en selenium.
Ik zelf eet alle dagen pure Fondant chocolade, een latje daar zit lecithine in. Het merk van de aldi Ehàteau 2x200g. En je verdikt NIET!

Depressies, die niet al te ernstig zijn, kan men op de volgende manier zelf aanpakken.
- neem veel rust maar doe ook veel aan lichaamsbeweging.
- lichaamsmassage en diep ademhalen kan heel heilzaam werken.
- gezond eten, extra vitamine A en B , extra mineralen, kalk en magnesium nemen
- drink thee van pepermunt, cayenne, salie.
- eet af en toe geduren vier dagen slecht fruit en drink daarbij gistwater. Na deze vier dagen rauwe salade aan het dieet toevoegen. Gebruik sla, rauw kool, tomaat, selderie, wortel, ui en kwark. Na een maand volkoren produkten, gestoofde groeten, rozijnen pruimen, wat kaas en twee eieren in de week toevoegen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Grootmoeders tijd

Berichtdoor kruidenvrouw » 06 jun 2008 08:26

Klachten en remedies

Diarree
In geval van diarre bij kinderen verdient het aan beveling de kinderen geduren 24 uur geen voedsel te geven, maar uit sluitend verdund citroensap.
Als de diarree langer aanhoud kan men bijv:
- chocola of kaneel of hardgekookte eieren eten.
- rijstewater drinken
- nootmuskaat eten voor het slapengaan.

In gevak van diarree bij kinderen kunt u ze geraspte appel of rauwe rababer geven. Havermoutpap help ook vaak.
Het sap van rauwe aardappelen kan een goed resultaat opleveren.
Ook het drinken van thee gezet van vers weegbree bladeren kan behulpzaam zijn in de strijd tegen diarre. Ook kun je de wortels, schoongemaakt en fijngehakt, gewoon opeten.
Drink eens wat gekookte melk met wat kaneel als u last heeft van dirree.
Of eet witbrood met kaneel.


Slechte doorbloeding
Een goede door bloeding is onmisbaar voor een goede gezondheid.
U kunt uw lichaam een handje helpen door op het volgende te letten:
- vermijdt voeding met veel vet en weinig vezels
- vermijdt witte suiker en ander geraffineerd voedsel
- vermijdt roken, alcohol en andere drugs
- voorkom hoge bloeddruk

Doorliggen/ 'Doorgereden' billen
Wonden van doorliggen kun je behandelen met ijsblokjes.
Of je kan goudsboemzalf gebruiken.
Paardrijd(st)ers met doorgereden billen moeten'uit de broek'.
Ga maar met je billen in ijskoud water zitten ( en klappertanden)

Darmstoornissen
Eet in geval van darmstoornissen een paar keer per dag een eetlepel witte suiker die bevochtigd is met azijn.

Duizeligheid
Voor dit lastige kwaaltje zijn heel wat oorzaken mogelijk. IJzertekort, hoge of lage bloeddruk, medicijngebruik, oogafwijking. Het is in ieder geval verstandig om geen alcohol, tabak of drugs te gebruiken.
Aanbevolen wordt gezonde voeding met veel vitamine B, C, E en mineralen, ijzer, kalk, magnesium.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en Remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 09 jun 2008 13:05

Eczeem
Drink geitenmelk als u last van eczeem of brandnetelthee.
Goudsbloemzalf

Eetlust
Een gebrekkig eetlust bij kinderen is een nachtmerrie voor de ouders.
Het drinken van brandnetelthee bevordert de eetlust.
Doe er wat duizenguldenkruid bij.
Probeer dit eens in combinatie met een warm bad met tijm.

Fijt
Fijt kan men behandelen met hete kamilliebaden of met hete knoflookmelk

Een etterende vinger kan bedekt worden met een kompres met fijngemaakt lijnzaad.

Gebruik weegbreeblad om wond schoon te trekken.

Fistels
Fistels wassen met kooknat van hondsdraf, heermoes en wilde gele leeuwerik. Neem zitbad met heermoes, en pas hete heermoeskompressen toe.

Galstennen
Wie last heeft van galstenen kan zijn of toevlucht nemen tot het drinken van thee van mierikswortel of heermoes of brandnetels.

Galstenen kunnen in sommige gevallen zonder operatie verdwijnen. Een kuur van ramenassap kan heel goed werk doen. Elke ochten wat van drinken gedurende zes weken, de hoeveelheid opvoeren van 100 gram tot 400 gram en dan weer afbouwen tot 100 gram. Mensen met een ontstoken maag of darmwand mogen dit sap NIET nemen!

Geelzucht
Drink in geval van geelzucht gerstewater en eet geen vet.
Neem veel wortelsap.

Geheugen
knoflook help om het geheugen goed te laten blijven functioneren of ginkgo men kan dat verkrijgen in cabsullen in natuurwinkels.

Gewichtsontsteking
Gewrichtstonsteking is pijnlijke aandoening.
Een paar tips die men kan uitproberen.
- drink aardappelsap (1 rauwe aardappel) op de nuchtere maag en eet er wat mosterdzaad bij.
- drink kookwater van kool.

Stijve en pijnlijke gewrichten kunnen met dit goedje worden ingesmeerd: een kopje zuivere reuzel vermengd met een kopje fijngemaakte knoflook.

Of probeer eens een kompres van geraspte aardappel.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 10 jun 2008 08:44

Gordelroos
De pijnlijke plekken van gordelroos kunnen met preisap gedept worden.
Of neem het sap van huislook en wrijf dat op de pijnlijke plekken.
Nog een recept voor smeermiddeltje:
-25 gram eikenschore
-10 gram vrouwenmandel
-20 gram haver
-10 gram kamillie
-10 gram steenklaver
-25 gram salie
Mengen en 4 eetlepels van dit mengsel in liter koud water doen. Vervolgens verwarmen tot vlak aan het kookpunt en 3 minuten laten trekken. Met dit mengsel de pijnlijke plekken insmeren of er een kompres mee maken dat op de gordelroos wordt gelegd.

Griep
Griep preventie: eet veel appels, op de nuchter maag
Neem een glas rode of zwarte bessensap als u een griep of verkoudheid voelt opkomen
Een lekker bouillon van uien is een goede manier om griep en verkoudheid op afstand te houden. Doe er eventueel nog wat knoflook bij.

Hart
Mensen met een zwak hart kunnen dit recept eens proberen: 5 vers peterseliestengels en bladeren in een halve liter wijn doen met een eetlepel wijnazijn. Tien minuten laten koken op een laag pitje en er dan 150 gram echte bijenhoning bij doen. Nog eens 4 minuten laten pruttelen. Dan zeven en in een fles doen die heel goed uitgespoeld is met alcohol.
Elke dag een eetlepel nemen, bij plotseling pijn 2 a 3 eetlepels.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 11 jun 2008 08:53

Hees
Om snel van heesheid af te komen is dit gorgeldrankje goed geschikt: neem een glas water en doe er een theelepel glycerine in. Gorgelen maar!

Is men hees dan help lijnzaadthee met suiker of honing.
Ook eigeel met suiker werkt in dat geval.

Om snel van hesheid af te komen kan men langdurig kauwen op gedroogde of vers lijsterbessen. Laat het sap op de keel inwerken.

Neem twee keer per week een stoombad met toevoeging van kamelle of eucalyptus. Niet alleen help het bij heesheid of een zere keel, maar ook uw verkoudheid verdwijnt.

Hees! Doe een eetlepel van de bloesem van de heemt in een kop en voeg heet water toe. Een theelepel honing erbij en drinken maar. Ieder uur een kopje.

Hik
Tegen de hik werkt dit erg goed: neem een theelepel suiker in de mond en slik het snel door.

Nog een paar tips van oma tegen de hik:
- een eetlepel pindakaas
- kauwen op een paar peperkorrels
- zolang mogelijk je adem inhouden.

Thee van dillezaad werkt goed tegen de hik

Een middel tegen hik om de slappe lach van te krijgen: drink water uit een glas maar probeer dat via de tegenovergestelde rand van het glas.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 12 jun 2008 10:03

Hoest en keelpijn

Maak thee van de toppen van jonge brandnetels. Drie maal daags een kopje en het hoesten vermindert.

Snijs rauwe ui in schijven en strooi er suiker over. Een paar uur laten staan. De siroop die ontstaat is een goed middel tegen hoest.

Kook bruine kandij en drop in een weinig water. Af laten koelen. Voeg honing toe en u heeft een goed middel tegen hoest. 's-Morgens en's-avonds een eetlepel nemen.

Los venkelhoning op in melk. 's-Morgens en 's-avonds zo warm mogelijk drinken.

Neem een eetlepel zwartebessensap.

Bij keelpijn gorgele men met thee van saliebladeren.
Men kan er ook thee van drinken.

Neem bij keelpijn een selderiestengel. Snij ze klein en kauw er flink op.

Een opkomende keelpijn kan soms in de kiem gesmoord worden door het eten van een flinke portie ijs.

Een hoestmiddel om zelf te maken.
Een halve eetlepel zoethout, wortel van viooltjes, bladeren van klein hoefblad, anijszaad en koningskaars. Een hele lepel wortel van heemst. Alles goed mengen. Voor een kopje thee heeft u een theelepel van dit mengsel nodig. Zoeten met honing.

Nog zo'n middel: laat 800 gram bruine kandijsuiker, 5 stokjes kaneel en 3 zoethoutstokjes een uurtje trekken in 2 liter heet water. Pers 4 ctroenen uit en doe het sap bij het mengsel. Laten afkoelen en zeven. Uw keel vaart er wel bij!
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 12 jun 2008 18:51

Hoest en keelpijn

Een goede hoestdrank, die het slijm losmaakt is een afkooksel van 25 gram zonnebloempitten met 500 cc. water. Wat honing erdoor en klaar is kees!

Om het hoesten tegen te gaan kan men de borst inwrijven met een megsel gelijke delen tijmolie, eucalyptusolie, kamferolie en dennenolie.
Leg daarna een wollen doek op de borst en laat de olie goed intrekken.

Neem met regelmatig tussenpozen een eetlepel vers citroensap met honing.

Bij kriebelhoest is dit drankje een weelde voor de keel. Verhet de inhoud van 1 flesje oudebruin bier en doe er zoveel bruine suiker bij tot er een stroperige massa ontstaat. Neem hier af en toe een eetlepel van.

Zo'n vervelend hoestje dat je de hele nacht wakker houdt?
Probeer eens:
- een theelepel suiker met een paar druppelseucalyptusolie
- warm citroenwater om te gorgelen
- een kopje warm water waar een eetlepel zwarte bessenjam in opgelost is
- een gerstesnoepje om op te zuigen.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Berichtdoor Videot » 16 jun 2008 10:41

een zware verkoudheid,een verstopte neus,al dat snot,mijn hoofd zit propvol!wat doe ik daarmee??
Videot
 
Berichten: 1688
Geregistreerd: 19 okt 2005 08:02
Woonplaats: oostkamp

Zweedse kruiden

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 jun 2008 10:46

Heb je geen zweedse kruiden jou verstopte neus zal zou weer open gaan.
Als je wat druppels op een watje doe en eens aan snuift.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Berichtdoor Happy62 » 16 jun 2008 11:31

kruidenvrouw, bedankt.

Heb al uw antwoorden opgeslagen in een word document om te kunnen raadplegen als ik het nodig heb!
Happy62
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 19 okt 2005 08:02

Berichtdoor Videot » 16 jun 2008 11:38

heb ik niet maar zal ze zo vlug mogelijk kopen ,maar waar kan ik dat kopen,de apoteker of drogist?,het kruidtvat misschien?
Videot
 
Berichten: 1688
Geregistreerd: 19 okt 2005 08:02
Woonplaats: oostkamp

Zweedse kruiden

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 jun 2008 12:50

Niet in een apoteek of kruidvat daar verkopen ze dat niet.
Zweedse Kruiden koop men in natuurwinkels of drogist.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Klachten en Remedies

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 jun 2008 13:08

Hoge bloeddruk
Te hoge bloeddruk kan men proberen weer in het gareel te krijgen door het eten van zilvervliesrijst of ongepelde boekweit.

Het is aan te raden om melk met mosterzaad te drinkrn als men last heeft van een hoge bloeddruk.

Hoofdluis
Hoofdluis kan zo maar weer eens voorkomen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar als men er toch mee behept is dan kan men als volgt te werk gaan: kam het haar tegen de groeirichting in met een stofkam. Hou er een wit stukje papier onder om de luizen op te vangen.
Vernietigen! Doe dit een paar maal per dag en eventueel de kam steeds met zeepsop nat maken.

Ook deze methode geeft een goed resultaat. Voor het naar bed gaan de hoofdhuid goed masseren met wat olijolie en petroleum, vervolgens afdekken met een handdoek en de volgende morgen wassen met sodawater.

Nog een middeltje om van deze vervelende kwaal af te komen: wassen met warme azijn en daarna kammen met stofkam.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Berichtdoor Happy62 » 16 jun 2008 16:32

Hallo

mag ik eens iets vragen?

Ik ben bechterew-patiente. De ziekte zelf kan ik perfect aan maar de vermoeidheid die er bij komt kijken doet me echt wel de das om. Ik gebruik homeopathie maar tegen die vermoeidheid lijkt niet echt een kruid gewassen . Ik kijk 's morgens al uit naar het moment dat ik terug naar bed kan. Er zijn ook goede periodes maar momenteel is het weer zover. Ik sta op om 7, kruip er om half 8 weer in(dan zijn de kids naar school) . Sta om half 9 op en vlak na de middag ga ik weer een uur of anderhalf slapen. Ik slaap dan ook echt! Rond maximum 22uur ben ik weeral groggy. Komt daarbij dat ik verschillende dagen buiten eten maken niks gedaan krijg. Met drie kinderen in huis is dat echt niet evident!
Heb ooit capsules gedronken die naar zeewater proefden en die gaven mij massa's energie maar na enkele dagen kon ik zelfs 's nachts neit meer slapen dus dat was ook niet de bedoeling. Is er niet ergens een simpel kruid dat mij af en toe zou kunnen helpen? Ik neem al extra vitaminen bij en let op mijn voeding .
Alvast bedankt!!!
Happy62
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 19 okt 2005 08:02

Brandnetels

Berichtdoor kruidenvrouw » 16 jun 2008 18:55

Neem eens een kuur van 3 weken brandnetels.
Op een dag verspreid 3 kopjes brandnetels en een van die kopjes een theelepeltje zweedse kruiden bij doen.
Het is proberen waard.
kruidenvrouw
 
Berichten: 2847
Geregistreerd: 19 dec 2005 09:39
Woonplaats: izegem

Berichtdoor Happy62 » 16 jun 2008 19:01

bedankt, ga het zeker proberen.

Ik pluk dus gewoon de brandnetels en giet er kokend water over? Een bepaalde hoeveeljeid netels per hoeveelheid water?

Ik laat U nog wel weten of het geholpen heeft. Kwestie van anderen er mee verder te kunnen helpen.

Mercikes
Happy62
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 19 okt 2005 08:02

Volgende

Keer terug naar Gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten